Izdvajamo

Treći biznis forum bh. dijaspore - BhdiaFor 2015, koji se održan 09.10.2015.godine u Banjoj Luci, okupio je više od 150 učesnika iz više od 15 zemalja. Glavni organizator foruma je nevladina organizacija “Naša perspektiva”.

Glavna tema ovogodišnjeg foruma je stimulisanje poslovne saradnje i investicija sa članovima bh. dijaspore, kroz sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije te logistike i lanaca snabdijevanja, koji su se u proteklim godinama pokazali kao najatraktivniji za članove zajednice dijaspore.

Glavni sponzor današnjeg foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, dok su skup podržali i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i brojne vladine i nevladine organizacije.



Kao i prethodnih godina na forum bh.dijaspore su pozvane i kompanije Arifagić Investment d.o.o. i Geno Balkan d.o.o. koje su bile predstavljene na konferenciji od strane direktora kompanije Jusufa Arifagića, njegovih saradnika iz kompanija, kao i poslovnih partnera iz norveške kompanije “Geno Global” Tor Arne Sletmoena i holandske kompanije “Xsires” Hansa Kerkhofa.

Gospodin Arifagić je imao desetominutnu prezentaciju projekta “Uzgojno-selekcijski centar norveškog crvenog govečeta”, koji je jedna od najvećih investicija dijaspore u BiH. Ukazano je na određene prepreke koje onemogućuju veće investicije dijaspore, a koje bi država i lokalna zajednica trebale otkloniti. Poseban akcenat u toku prezentacije gospodina Arifagić je stavio na proširenje proizvodnje i poslovanja u Bosanski Petrovac. “Proširivanje poslovanja na područje opštine Bosanski Petrovac je nužno i neophodno potrebno za dalji razvoj, s obzirom da je nedostatak poljoprivrednog zemljišta limitirajući faktor za uspjeh projekta”, istakao je Arifagić.



Još jednom je, u toku foruma, ukazano na veliki potencijal bh.dijaspore, ali u isto vrijeme da je riječ potencijalu koji nije dovoljno iskorišten. Nivo registrovanih direktnih novčanih transfera iz inostranstva iznosi blizu 3,5 milijardi KM, što predstavlja 13 posto učešća u BDP-u BiH. Procjenjuje se da je iznos novčanih doznaka i dvostruko veći jer je poznata praksa prenosa novca putem "neformalnih" novčanih transfera koji nisu registrovani u platnom prometu i služe uglavnom za izdatke u krajnjoj potrošnji domaćinstva. U zvanične brojke nisu uključena ni sredstva koja dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji.

 

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic