Izdvajamo

 

Na području Policijske uprave Prijedor od danas do 23. septembra realizuje se republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju pod nazivom „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ koja se sprovodi povodom početka nove školske godine.

Cilj akcije jeste stvaranje bezbjednih uslova za sve učesnike u saobraćaju, posebno pješaka čije će prisustvo u saobraćaju biti povećano sa početkom školske godine.

U okviru akcije vršiće se obilazak svih škola u cilju planiranja pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju u blizini školskih ustanova i evidentiranja prekršaja nepropisnog parkiranja u zonama škola, pješačkim zonama, autobuskim stajalištima i zonama pješačkih prelaza, te prekršaja odnos vozač – pješak, kao i nepropisnog kretanja biciklista po površinama namijenjenim za kretanje pješaka. Preventivne aktivnosti biće realizovane i kroz organizaciju edukativnih predavanja za učenike u cilju upoznavanja sa saobraćajnim pravilima i propisima, i formiranje školskih saobraćajnih patrola, kako bi se ukazalo na bezbjedno učešće u saobraćaju svih učesnika, a posebno kategorije djece školskog uzrasta i onih koji prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju na putu do škole.

Policijska uprava Prijedor apeluje apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na vozače da budu odgovorni u saobraćaju, te tako doprinesu zaštiti djece u saobraćaju.

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.