Izdvajamo

 

Enormno visoke temperature ovog ljeta prouzrokovale su veliku sušu, koja je najviše uticala na voće. Prema riječima voćara, za sazrijevanje voća neophodne su je voda i niža temperatura kako bi voće dostiglo svoj kvalitet i sjaj.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne” da je suša nanijela veliku štetu voćarima.

“Borimo se s nedostatkom vode, ista situcija je i s onima koji imaju sisteme za navodnjavanje, jer nema vode, rijeke su presušile. Zbog visoke temperature dolazi do pečenja plodova, tako da su one voćke koje treba da budu crvene boje zbog velike suše pobijeljele”, rekao je Dojčinović.

Kako je dodao, voćari će zbog suše imati problem s prinosom, ali i sa kvalitetom voća.

“Svi vanjski plovodi su pečeni, a znamo da su vanjski plovodi najkvalitetniji. Zbog ovog ćemo sigurno izgubiti kvalitet voća, ali i količinu koja se očekivala”, rekao je Dojčinović.

Kako kaže, na svim vrsta voća je primjetna štata.

“Nema tu razlike, sve sorte voća su ugrožene. Šljiva sad tek stiže, ali naglo je sazrela i odmah imamo loš kvalitet. Isto je i s kruškom”, ističe Dojčinović.

Prema njegovim riječima, sve ovo će uticati na cijenu.

“Mi ćemo morati da podignemo cijene, sve zbog poskupljenja repromaterijala. Na nas utiče poskupljenje radne snage, goriva, hemije, a umanjen je i prinos, te će se sve to odraziti na formiranje cijene”, rekao je Dojčinović.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, rekao je za “Nezavisne” da je voće prvo oštetio mraz, a da je suša dodatno uticala na to da se ove godine smanji prinos.

“Suša će definitivno smanjiti prinos. Većina voćnjaka se nalazi u brdskim predjelima, gdje nije moguće navodnjavanje”, rekao je Marajanović, dodajući da će šteta biti izuzetno velika.

“Šteta je primjetna na svim voćkama, ali najviše će svakako biti na jabukama, jer one imaju plići korijen”, rekao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, korekcije u cijenama će svakako biti.

“Cijene pojedinih voćnih sorti bi trebalo da odu i do 50 odsto”, kazao je Marjanović.

Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, ističe za “Nezavisne novine” da je suša dokrajčila voće, pogotovo u onim voćnjacima gdje nema sistema za navodnjavanje.

“Suša koja nas je zadesila voćarima stvara velike probleme, oni koji imaju navodnjavanje u voćnjacima mogu očekivati nešto bolji rod, dok su ovi koji nemaju u problemu”, rekao je Vukota.

Kako kaže, ako voćka nema vode onda njoj nema spasa.

“Imamo mjesta gdje ljudi nisu radili ručnu doradu i još ako tu nema vode za voćku da ona preživi znamo da će tu prinos biti vrlo loš. Tu su dva važna elementa koja utiču na rod”, rekao je Vukota i dodao da cijena zavisi od uvoza.

“Teško je pričati o cijeni, mi voćari znamo da nju najviše određuje uvoznički lobi”, zaključio je Vukota.

nezavisne.com/foto: Nijaz-Caja Huremovic

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.