Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor dana 21.04.2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica R.K. iz Kozarske Dubice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Zloupotreba položaja odgovornog lica“ i „Pronevjera“.

Osumnjičena R.K. se tereti da je nakon smrti vlasnika i odgovornog lica privrednog društva, u periodu od 2016. do 2019. godine kao jedini zaposlenik istog, bez zakonitog ovlaštenja raspolagala imovinom društva i vršila prodaju imovine, a dio novčanih sredstava ostvarenih prodajom sebi protivpravno prisvajala.

Osumnjičena je kod nadležnog suda kao fizičko lice u svojstvu tužitelja pokrenula više sudskih postupaka protiv privrednog društva, gdje je istovremeno neovlašteno istupala i kao lice za zastupanje društva, te s tim u vezi svjesno nije dostavljala odgovore na tužbe u ime društva, pa je u tim postupcima osumnjičena po osnovu sudskih presuda naplatila sebi određena potraživanja na štetu društva.

Na ovaj način osumnjičena je oštetila društvo za iznos od 494 956,08 KM, a sebi je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 271 771,18 KM.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.