Izdvajamo

 

Policijskoj upravi Prijedor tokom prethodnog vikenda prijavljeno je devet požara koji su nastali paljenjem korova i niskog rastinja u kojima nije bilo posljedica po lica, ali je prouzrokovana veća materijalna šteta

U Prijedoru u mjestu Gaćani prilikom paljenja biljnog otpada došlo je do širenja požara na prostor privatnog preduzeća kom prilikom je plamen zahvatio repromaterijal i teretno vozilo, čime je počinjeno krivično djelo „Paljevina“.

U Novom Gradu paljenjem niskog rastinja požar je zahvatio pomoćne objekte privatnog vlasništva, dok je u šest prijavljenih slučajeva požara na području Novog Grada, Oštre Luka i Krupe na Uni požar zahvatio šumske parcele.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja i pripremanja poljoprivrednih parcela, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno - spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Novčane kazne predviđene ovim Zakonom su od 100 KM do 1000 KM za prekršaj koji počine fizička lica djelujući suprotno propisanim zakonskim odredbama.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavjestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).