Izdvajamo

 

Poštovani planinari,

Nakon dvije godine ponovo pozdravljamo proljeće na Kozari. Pozivamo vas da i ove godine, u nedjelju 20. marta, uzmete učešće u planinarskom pohodu „Pozdrav proljeću“ koji svake godine okuplja sve više učesnika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i šire. Planirali smo pohod od Rajkovića preko Kozaračkog kamena do Mrakovice u dužini od 13 km. Staza je pogodna za sve uzraste obilaznika. Uspon na Kozarački kamen i silazak su zahtjevni ali taj dio staze će biti obezbjeđen konopcima kao rukohvatima.

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije grada Prijedora ručak neće biti organizovan na Mrakovici već će učesnicima biti podijeljeni sendviči na početku staze u Rajkovićima.

PROGRAM POHODA (nedjelja, 20. mart 2022. godine):

I za planinare i građane Prijedora:

1.8:00 i 9:00 – polazak autobusa ispred sportske dvorane „Mladost“ u Prijedoru;
2.15:00 i 16:00 – povratak sa Mrakovice.
Cijena povratne autobuske karte je 2 KM.

II za planinare van Prijedora:

1.9:00 do 9:30 – dolazak u Rajkoviće (275 m n/v) i početak uspona u manjim grupama;
2.9:00 do 13:00 – pješačenje stazom br. 3 preko Kozaračkog kamena (658 m n/v) do Mrakovice (802 m n/v) uz kraće odmore;
3.13:00 – dolazak prvih učesnika na Mrakovicu, osvježenje toplim čajevima;
4.13:30 – kulturno-zabavni program;
5.14:30 – dodjela zahvalnica;
6.15:00 – kraj manifestacije i povratak sa Mrakovice.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija i psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, rezervna presvlaka, zaštita od kiše, štapovi za hodanje, ranac, hrana, voda, planinarska knjižica, prva pomoć, foto-aparat. Ukoliko planirate povesti psa na uspon, molimo vas da bude na povodcu i da nosi masku.

Za učesnike koji dolaze iz udaljenijih krajeva obezbjedili smo smještaj u planinarskim domovima na Kotlovači i na Mrakovici po cijeni od 10 do 15 KM za noć (uz pl. iskaznicu). Njihov dolazak se preporučuje u subotu, 19.03.2022. do 22:00. Molimo sekretare društava koja će doći na ovu manifestaciju a planiraju noćenje da pošalju spiskove za prijavu učesnika putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do četvrtka, 17.03.2022. godine.

Prijava društava/klubova/sekcija će se vršiti na startu staze u Rajkovićima.

Svi učesnici su dužni da se kreću navedenom stazom jer će nju obezbjeđivati vodiči PD “Klekovača” Prijedor i spasioci.

Učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

PD Klekovača “Prijedor”

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.