Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor na osnovu operativnih informacija da se na području Policijske uprave Prijedor u opticaj stavljaju falsifikovane novčanice preduzeli su mjere i radnje u cilju otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnog djela „Krivotvorenje novca“ i pronalaska izvršioca.

Preduzetim mjerama i radnjama pronađeno je i oduzeto ukupno 13 novčanica, a identifikovana su tri lica koja su falsifikovani novac stavljali u opticaj. Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni G.P. iz Novog Grada putem interneta kupio repliku novčanica u apoenima od 50 i 100 konvertibilnih maraka koje su namijenjene za filmsku upotrebu tzv.filmski novac, koje je potom dao osumnjičenim licima Đ.S. iz Prijedora i D.K. iz Kozarske Dubice koji su novac dalje stavljali u opticaj.

Nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH protiv navedenih lica biće dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela „Krivotvorenje novca“.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na zaštitna obilježja novčanica, te ukoliko posumnjaju da se radi o lažnom novcu odnosno o replici da o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu. Falsifikovane novčanice koje su u navedenom slučaju stavljene u promet su prepoznatljive po natpisu „Lažni novac“ koji se nalazi na prednjoj strani novčanice i natpisom „Samo za filmsku upotrebu replika kopija“ koji je štampan na zadnjoj strani novčanice.

PU Prijedor

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.