Izdvajamo

 

U Prijedoru je u prošloj godini rođeno 699 beba ili za 31 više nego u 2020. godini, izjavila je načelnik Odjeljenja za opštu upravu Gradske uprave Prijedor Jasminka Murselović. “Broj upisa u knjigu umrlih je 1.630 i za 270 je veći nego u 2020. godini”, rekla je Murselovićeva danas Srni.

Prema ovim podacima, broj umrlih je za 931 veći od broja rođenih i negativni prirodni priraštaj je još izraženiji nego u 2020. godini.

“Broj sklopljenih brakova je 407 ili za 81 više nego u prethodnoj godini”, dodala je Murselovićeva.

Ona je pojasnila da je ovdje riječ o redovnim upisima u matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, a da naknadni upisi nisu obuhvaćeni jer oni ni ne utiču na trendove u lokalnoj zajednici niti se uvijek odnose na godinu koja se posmatra.

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać