Izdvajamo

 

Nakon što je u pratnji policije veća grupa srpskih ekstremista u Prijedoru ispred gradske džamije tokom proslave neustavnog praznika 9. januara veličala ratne zločince i slala poruke prijetnje Bošnjacima reagovala je Stranka za BiH iz ovog grada.

- Ovog puta poruke kojima se izaziva mržnja i sije strah u Prijedoru su strašnije jer se stvara utisak da ekstremisti imaju podršku sistema. Policija treba da privodi svakog ko širi govor mržnje i podstiče nasilje prema drugima, a ovom slučaju je izgledalo kako obezbjeđuju takve grupe, za Patriju je istakao Elvedin Hamzić, predsjednik Stranke za BiH u Prijedoru.

Stranka za BiH smatra da je ovim Bošnjacima poslata poruka da se mogu ponoviti Tomašica, Omarska i druga stratišta Bošnjaka. Prema njihovom mišljenju slike ispred gradske džamije izazivaju opravdani strah povratnika da ih institucije RS-a neće štiti od ekstremista.

- Pozivamo sve političke predstavnike grada Prijedora, posebno Bošnjake da podhitno traže vanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se razgovaralo o sigirnosnoj situaciji u ovom gradu, rekao je Hamzić.

Iz Stranke za BiH podsjećaju da su novim provokacijama prethodili uvredljivi murali i grafiti na prijedorskim ulicama. Vjeruju da je to bio samo uvod za veće i ozbiljnije provokacije povratnika, a nakon sramnih poruka ispred gradske džamije boje se onoga što može biti sljedeće. Podsjećaju da je u Prijedoru ubijeno 102 djece i pitaju treba li da se desi i 103. ubistvo.

nap.ba

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.