Izdvajamo

 

Iako se među prosvjetnim radnicima priča da bi zimski raspust ove godine mogao početi ranije, iz Ministrarstva prosvjete i kulture RS potvrđuju da je kraj prvog polugodišta ove školske godine ipak 30. decembar.

Kako nam je rekla učiteljica iz jedne banjalučke škole, među prosvjetarima kruže priče da će učenici na zimski raspust 20. decembra, jer se stahuje od novog soja virusa korona, dok sa druge strane direktori ovih obrazovnih ustanova ističu da nema razloga da se prvo polugodište završi ranije.

Milorad Nadaždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da je kraj prvog polugodišta 30. decembra.

"U našoj školi u ovoj sedmici je šest učenika u izolaciji i dva pozitivna od ukupno 620 đaka, tako da je epidemiološka situacija bolja nego ikada od pojave pandemije", kazao je Nadaždin.

Ističe da su od početka školske godine zadovoljni načinom na koji se odvijala nastava.

"Od 1. septembra, kada su đaci krenuli u školu po starom režimu sa časovima od 45 minuta, spojeni u jedan razred, nismo nijednom imali prekid nastave, niti smo prelazili na online nastavu, što je jako značajno za učenike, ali i za same prosvjetne radnike", kazao je Nadaždin.

Da među učenicima nema veliki broj zaraženih, pa samim tim da nema potrebe da zimski raspust poče ranije, kaže i Ljuban Bajić, direktor banjalučke Građevinske škole, koji je ujedno i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se nastava u prvom polugodištu završava u četvrtak, 30. decembra.

"Zimski raspust počinje 31. decembra i traje do 21. janura, a nastava će u drugom polugodištu početi 24. januara", kazali su iz nadležnog ministarstva.

Kako su rekli, ova školska godina će za učenike devetog razreda trajati do 10. juna, a za ostale učenike u osnovnoj školi najkasnije do 24. juna 2022. godine.

"U ovoj školskoj godini proljećni raspust trajaće od 18. do 22. aprila 2022. godine", pojasnili su iz resornog ministarstva.

nezavisne

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic