Izdvajamo

 

Na redovnoj konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama Policijske uprave Prijedor, načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin prezentovali su rezultate rada Policijske uprave za mjesec oktobar tekuće godine.

Hačelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti navodeći da je tokom mjeseca oktobra sproveden niz preventivnih aktivnosti kroz kampanje usmjerene na bezbjednost saobraćaja, aktivnosti prevencije trgovine ljudima sa akcentom na prosjačenje, realizovanih na sastancima subjekata sprovođenja Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenjih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora za period 2022-2026 godine, kao i obilježavanje Međunarodne nedelje djeteta.

Što se tiče kriminaliteta, na području Policijske uprave u oktobru mjesecu evidentirano je 90 krivičnih djela, od čega je 34 po nepoznatom izvršiocu. Rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 87,8%, dok procenat rasvjetljenosti krivičnih djela izvršenih po nepoznatom počiniocu iznosi 67,6%.

U oktobru mjesecu evidentirano je jedno krivično djelo ouzimanja motornog vozila koje je i rasvijetljeno.

Na području Policijske uprave Prijedor kontrolisano je i evidentirano 10 ilegalnih migranta, što je za 94,6% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 186 ilegalnih migranata.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 4 krivična djela i 10 prekršaja, a oduzeto je oko 30 grama opojne droge marihuane, te određene količine opojnih droga druge vrste.

Krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je šest, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi preko 223.000,00 KM.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je iz oblasti javnog reda i mira stanje zadovoljavajuće, te da je u oktobru mjesecu evidentirano 35 prekršaja iz ove oblasti.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirane su 64 saobraćajne nezgode, od čega dvije sa smrtno stradalim licima. Smrtno su stradala dva vozača putničkih automobila. Iz saobraćaja je isključeno 239 vozača, što je za 60,4 % više u odnosu na uporedni period, od čega 215 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su tokom oktobra mjeseca u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja provodili aktivnosti na pojačanoj kontroli pješaka i biciklista, a akcija pojačane pontrole nastavlja se i tokom ovog mjeseca.

Policijska uprava Prijedor podsjeća na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme u periodu od 01. novembra do 01. aprila, i apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno ograničenja brzine kretanja, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da prilikom kretanja u blizini škola obrate pažnju na pješake.

 

PU Prijedor

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...