Izdvajamo

 

Ovako će nanijeti štete i Prijedoru, i RS, jer sigurno, ovdje više neće doći investitori, rekao je Arifagić.


Postojeća trasa autoputa Banja Luka Prijedor ide kroz Kozarac, a planirano je da prolazi preko zemlje na kojoj je sada mekteb u mjestu Kamičani, zatim vakufske parcele, ali i pored farme Jusufa Arifagića, čovjeka koji je preživio tri prijedorska logora.

Zaobići naselja

Arifagić je najveći proizvodać mlijeka u RS, a na farmi ima više od 1.000 norveških krava. Kaže da je bilo više ternativa koje su predlagali građani Kozarca i politički lideri Bošnjaka u RS te dodaje da su zahtijevali da linija autoputa ide obroncima Kozare ili južno, da zaobiđe Kozarac i ostala naselja.

Naši politički lideri su u samom početku išli s maksimalističkim zahtjevima, narodu se pričalo ono što želi čuti, ne razmišljajući o rješenju s jasnim stavom da se autoput treba graditi. Nikada nismo bili protiv autoputa, rekao je Arifagić za „Avaz". Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, obećao je mještanima s većinskim srpskim stanovništvom da će se na tim dijelovima put pomjeriti. Narodna skupština RS zakonom je proglasila gradnju autoputa javnim interesom. Klub Bošnjaka u NSRS je, kako tvrdi Arifagić, bio spreman da se pokrene pitanje vitalnog nacionainog interesa.

Ulazna vrata
- Na tome se radilo, i onda, kao grom iz vedra neba, sve je zaustavljeno. Neko je tražio da se to zaustavi onog momenta kada se krenulo s obilježavanjern trase autoputa, ljudi vidjeli da im on prolazi ispred ulaznih vrata, da ruši mekteb i ide preko vakufske imovine na kojoj je mezarje - kazao je naš sagovornik.
Dodaje da su na udaru neke firme koje su otkupi-le zemljište i dobile sve dozvole. Time su, kako ističe, svaki daljnji razvoj i investicija zaustavljeni. Arifagić je napomenuo da autoput ide i pored Ukrajinske crkve te zemljom koja je u njenom posjedu. Ispred štala bi se trebao graditi nadvožnjak. Ispušni plinovi, buka i sve negativno će završiti u štali. Izganjao sam sve dozvole. Proizvodi s farme imaju evropski izvozni broj. Ne mogu da vjerujem da neko trguje našim sudbinama. Ovako će se nanijeti šteta i Prijedoru, i RS i BiH, jer, sigurno, ovdje više neće doći investitori. Angažirali smo tim advokata, po-kušavamo zaštititi svoju imovinu istakao je Arifa-gić.

IMALI SU PRILIKU

IZ Ministarstva za prostorno uređenje, gradevinarstvo i ekologiju RS kazali su da je trasa autoputa zakonski usvojena i obavezujuća za sve učesnike u izgradnji ove važne saobraćajnice.
- U svakom slučaju, mještani Kamičana i Vakufska direkcija imali su priliku učestvovati u postupku donošenja plana u više navrata, putem ličnog prisustva ili predstavnika mogli su staviti svoje primjedbe kazala je Gorjana Rosić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva.

Avaz/L. MEMČIĆ

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.