Izdvajamo

 

Rekonstrukcija magistralnog puta Prijedor – Banjaluka, započeta proljetos, u zastoju je, a osim toga uopšte nije predviđena promjena asfalta cijele dionice već od Kozarca do Šargovca.

Radovi su zvanično započeti 10. marta ove godine. Vrijednost investicije za rekonstrukciju dionice od 37,5 kilometara je 22 miliona KM, koje izdvajaju “Putevi RS”, zakonski upravljači magistralnog puta.

Vozači se pitaju zašto je nakon završenog dijela puta od Kozarca do Verića zastoj. U “Putevima RS” su nam pismeno odgovorili da je rehabilitacija ovog magistralnog puta podjeljenja u tri etape, a da radove izvodi konzorcij Prijedorputevi/Kozaraputevi”.

– Rok za izvođenje ovih radova je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a radovi se izvode na dionici od 37,5 kilometara – kažu u ovom javnom preduzeću.

Namjera je, kako dodaju, da se radovi izvode u tri etape: Кozarac – Lamovita (8,739 km), Lamovita – Ivanjska (12,609 km) i Ivanjska – Šargovac (16,070 km).

To znači da bi rekonstrukcija trebalo da bude završena do 10. septembra naredne godine.

Na pitanje zašto je zastoj u rekonstrukciji, v.d. direktora “Putevi RS” Davor Kostrešević za Srpskainfo kaže da se radi u tri etape shodno mogućnostima i u tehničkom i u materijalnom smislu.

– Prilično je kompleksno cijeli ugovor integralno izvesti bez etapa i bez stajanja jer se radi o prilično kapitalnom projektu koji prelazi iznos od 20 miliona KM. To, složićete se, nije mala investicija. Iz tog razloga je podijeljena u etape – objašnjava Kostrešević.

Na pitanje zašto se ne radi rekonstrukcija cijele dionice od Banjaluke do Prijedora, Kostrešević navodi da je projektnom dokumentacijom fokus stavljen na najopterećenije i najamortizovanije dijelove dionica.

– Stanje te putne dionice je na početku bilo okvalifikovano kao lošije od ostalih – dodaje Kostrešević.

srpskainfo.com

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić