Izdvajamo

 

SARAJEVO, (Patria) - U gradu Prijedoru više od mjesec dana stoji grafit kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić. Predstavnici Bošnjaka u gradskoj skupštini još nisu reagovali. Ignorisanje ovakvih dešavanja od strane predstavnika vlasti osudili su iz Stranke za BiH.

- Najoštrije osuđujemo ovakvo veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Pozivamo nadležne državne i općinske institucije da reaguju na ovakve zakonom zabranjene vandalske činove koji zasigurno ne doprinose suživotu u gradu. Stranka za Bosnu i Hercegovinu Prijedor poziva gradonačelnika kao i četiri bošnjačka odbornika da učine sve kako bi se sporni grafir što hitnije uklonio sa ulica Prijedora, navodi se u reakciji Stranke za Bih iz Prijedora.

Član ove stranke i stanovnik Prijedora Elvedin Hamzić smatra kako je sporni grafit samo ogolio odnose unutar vladajuće koalicije. Pozvao je sve odbornike koji baštine civilizacijske vrijednosti da pokrenu inicijativu kako bi se svi odbornici upoznali sa obavezujućim izmjenama krivičnog zakona kojim je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

- Važno je da svi zajedno poduzmemo sve što možemo kako bi Prijedor ostao grad u kojem se komotno osjećaju svi njegovi stanovnici. Ne smije se žmiriti na ovakve provokacije ni po cijenu čega, a posebno ne zbog sitnih interesa onih koji su dio vlasti u ovom gradu, rekao je Hamzić.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović na društvenim mrežama se pohvalio kako je potpisao peticijuo neprihvatanju tog zakona. Tim putem pozvao je građane da učine isto. Interesantno njegov status je dobio i like od Almase Mušić, odbornice u Skupštini grada Prijedora.

nap.ba

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.