Izdvajamo

 

Podaci koje smo dobili iz Ministarstva prosvjete i kulture slikovito prikazuju stanje unazad pet godina.

U Republici Srpskoj broj djece u školskim klupama je sve manji.

Ove godine po prvi put broj upisanih prvačića ispod 9.000, preciznije 8.949.

Podaci koje smo dobili iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske slikovito prikazuju stanje unazad pet godina.


Najviše đaka je očekivano upisano u Banjaluci – 1.896, slijede Bijeljina 809, Doboj 494, Prijedor 477 i Gradiška 376 učenika.

U manim mjestima poput Nevesinja ove godine je upisano samo 79 đaka. A ne tako davno u nevesinjske osnovne škole upisivalo se više od 180 prvačića.

“2008. godine u Nevesinju je prvi put registrovan negativan prirodni priraštaj i konstatovano je da smo suočeni sa demografskim problemima. 2009. godine u prvi razred osnovne škole upisano je 124 djece što je bio najmanji broj prvačića u poslijeratnom periodu. 2016. u prvi razred je upisan 101 učenik, što je bio najmanji broj đaka od osnivanja škole. Prije par dana portal “Radio Nevesinje” kratko saopštava da je u prvi razred ove godine upisanotek 79 đaka. Nema nikakvog dodatnog komentara. Zapravo, komentar i ne treba”, ističe Zaga Grahovac profesorica engleskog jezika.

I od 8.949 djece koja danas pohađaju prvi razred u Republici Srpskoj veliko je pitanje je koliko će ih svoje školovanje završiti u svojim školama.

Samo od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020. godine, školovanje u RS je napustilo 460 osnovaca, а među njima najviše đaka do petog razreda, 276 djece. Kao razlog je naveden odlazak u inostranstvo navodi u svom izvještaju Zavod za statistiku Republike Srpske.

Godinu dana ranije je po istom osnovu školovanje prekinulo 558 оsnovaca, a u proteklih šest godina siromašniji smo za čak 2.703 djece koja sada pohađaju nastavu u nekoj od stranih zemalja.

Navedimo još i da je 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020. godine, školovanje u inostranstvu nastavio i 101 srednjoškolac.

Razlozi ovakvog stanja su mnogobrojni i višeslojni i svakako ne treba zaboraviti činjenicu da je pravo na slobodno rađanje u temeljima svake savremene civilizacije.
Međutim svi demografski stručnjaci se slažu da postoje mnoge oblasti u kojima država i institucije mogu djelovati, ako žele i znaju.

A našim izgleda nedostaje i želje i znanja.

Na kraju možemo samo ponoviti zaključak demografa- ako se nešto već danas ne promjeni za 50 godina ovo će biti zemlja starih ljudi, a za sto, dvjesta, zemlja stranaca.

Buka

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.