Izdvajamo

Tabuti s posmrtnim ostacima prijdorskih žrtava danas su iz Šejkovaće preveženi u Kozarac i smjesteni na stadionu u Kozaracu gdje će sutra u nedelju 20.07. biti klanjana dženaza.

Što sam danas doživio nemogu opisati čak ni u kratkim crtama. Puno sam fotografisao i pokušat ću, za prvo javljanje, da opišem mojim fotografijama. Poslije dženaze više fotografija na facebook Kozarac.eu

Ujutro u 8.00 svi spremni za pokret. Krećemo tačno po dogovoru.

U Šejkovaći nas je dočekala ova slika.

Utovar Sanduka sa posmrtnim ostacima Šehida počinje u dogovoreno vrijeme.

Ibro, na čelu organizacionog odbora, ne prepušta ništa slučaju. Drži sve pod kontrolom. Edin Jakupović Paljevina, sa njim sam u kamionu, kaže: ako Ibro i zagalami na nekog nemojte de se ljutite, sve je to u želji da sve ide kako treba i da se šehidi isprate dostojno kako su i zaslužili.  Svi slušamo Ibru i sve ide dobro.

U centru Sanskog Mosta ova slika. Suze naviru nemožemo da se kontrolišemo. Kod Paljevine isto tako ali oba krijemo poglede, ja iskaćem iz kamiona da bih sakrio uzbuđenje.

Nalazim mog rođaka Ešu Dženanovića i neznam šta da kažem blokirao sam totalno. Znam da njegova porodica nije pronađena. Da podsjetim, Eši je zvjerski ubijena porodica: Žena Nasiha, dva sina Alen i Ajdin, sestra Majda i mama Hajra. Trčkaram okolo i fotografišem a gorčina ostaje.

Nastavljamo dalje preko mosta i opet ista slika. Ponovo iskačem iz kamiona i idem ispred kamiona duž glavne ulice u Sanskom Mostu.

Sanski Moste, sve pohvale za veličanstven ispraćaj naših Šehida. Baš onakav kakav i zaslužuju.

Poljski put, familije Šehida strpljivo čekaju da prouče El Fatihu. Ovdje smo nijemi.

Tukovi isto tako, ja i Edin Paljevina već duži dio puta ne razgovaramo.

U Prijedoru na mostu, sve je stalo. Polahko se probijamo između naše raje ja pravim fotografije, policija nas požuruje a Edin strpljivo zastaje da bi majke, sestre i djeca stavili cvijet na kamion.

U Kozarcu slika ova. Ja i Edin se smješkamo i u horu kažemo: Ponosan sam što sam kozarčanin.

 

Organizacioni odbor na čelu sa Ibrom Kahrimanovićem sve pohvale, do sad je sve išlo kako je planirano i kako naši Šehidi zaslužuju.

 


- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.