Izdvajamo

U Prijedoru će 20. jula biti klanjana dženaza za više od 218 žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, najvećoj pronađenoj poslijeratnoj masovnoj grobnici u BiH, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.Prema njenim riječima, dosad je identifikovano 218 od ukupno 435 žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

"Svakodnevno se intenzivno radi na identifikaciji žrtava tako da će 20. jula biti sahranjeno sigurno više od 218 dosad identifikovanih žrtava. Sva tijela su uglavnom kompletna, a žrtve će nakon klanjanja dženaze u Prijedoru biti sahranjivane na mjesnim grobljima, u mjestima u kojima su živjeli", kazala je Čengić za naš portal.

Dodala je kako su identifikovana tijela supruga i šest sinova Have Tatarević, kao i tijela šest Hegića, oca i pet sinova.

Pripadnici Vojske RS su 23. jula 1992. godine u Zecovima kod Prijedora ubili Senada Tatarevića (1961.), Sejada (1963.), Nihada (1968.), Zilhada (1969.), Zijada (1972.) i Nishada (1974.). Zajedno sa njima je stradao i njihov otac Muharem (1939.). Oni su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, a identificirani su u aprilu ove godine.

 Najmlađi Nishad je u trenutku smrti imao 18 godina, a najstariji Senad 31 godinu. Tih dana pripadnici srpskih snaga su upali u selo i ubili su sve do kojih su došli, bez obzira na godine.

Također, tokom aprila je identificirano i šest članova porodice Hegić, otac ubijen u šezdesetoj godini života i pet sinova starosti od 25 do 40 godina.

To su: Asuf (Abdulah) Hegić (1967.), Velid (Abdulah) Hegić (1964.), Vehid (Abdulah) Hegić (1960.), Ragib (Abdulah) Hegić (1955.), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953.), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić, (1932.).

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 435 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene.

Ovo je do sada najveća masovna grobnica u BiH. Naime, uz žrtve na Jakarinoj Kosi kod Prijedora, a koje su, kako je dokazano, prethodno bile ukopane u Tomašici, ovdje su bila sakrivena tijela više od 800 žrtava.

Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, do toga samo u Prijedoru i okolini 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

Sandžačka književnica Šefika Begović-Ličina posvetila je majci Havi priču pod naslovom: "Ne halalim ti, junače".


Klix


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.