Izdvajamo

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Kozarca, općina Prijedor, lišene su slobode tri osobe, osumnjičene za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.
Radi se o osobama osumnjičenim za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji su počinjeni 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni su Mitar Vlasenko (rođen 14.05.1955. godine u Prijedoru), Rade Vlasenko (rođen 16.02.1960. godine u Prijedoru), te Drago Končar (rođen 18.06.1959. godine u Prijedoru).

“Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su u periodu od 24.05.1992. pa do kraja mjeseca lipnja 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policijskih i paravojnih jedinica na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti općine Prijedor, u svojstvu pripadnika vojske Srpske Republike BiH, na području mjesta Kozarac, lišili života sedam osoba bošnjačke nacionalnosti”, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi na ukupno tri lokacije, u potrazi za dokazima koji se dovode u vezu sa ovim kaznenim djelom.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


klix.ba


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.