Izdvajamo

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Kozarca, općina Prijedor, lišene su slobode tri osobe, osumnjičene za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.
Radi se o osobama osumnjičenim za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji su počinjeni 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni su Mitar Vlasenko (rođen 14.05.1955. godine u Prijedoru), Rade Vlasenko (rođen 16.02.1960. godine u Prijedoru), te Drago Končar (rođen 18.06.1959. godine u Prijedoru).

“Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su u periodu od 24.05.1992. pa do kraja mjeseca lipnja 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policijskih i paravojnih jedinica na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti općine Prijedor, u svojstvu pripadnika vojske Srpske Republike BiH, na području mjesta Kozarac, lišili života sedam osoba bošnjačke nacionalnosti”, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi na ukupno tri lokacije, u potrazi za dokazima koji se dovode u vezu sa ovim kaznenim djelom.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


klix.ba


U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać