Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović sastao se danas sa Radovanom Popovićem, direktorom preduzeća „Cablex BH“ doo Laktaši, Aleksandrovac. Preduzeće se bavi proizvodnjom i prodajom kablovske konfekcije koje uskoro otvara izdvojenu jedinicu u Industrijskoj zoni Celpak.

Preduzeće je dio grupacije sa sjedištem u Sloveniji. Ova kompanija ima 12 fabrika u više zemalja Evrope. U Sloveniji 3, Republici Srpskoj jednu, u Srbiji jednu, potom u Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Turskoj i Kini, a u Njemačkoj posjeduju centralno skladište, gdje postoji i dodatno sjedište zbog kontakata sa njemačkim i drugim evropskim kompanijama. Preduzeće radi dijelove za eminentne kompanije Boš, Miler, Elektroluks, Štil, te posredno dijelove za autoindustriju za BMV, Audi i Mercedes.

U Laktašima preduzeće ima ukupno 435 radnika.

Preduzeće je u fazi pripreme prostora u industrijskoj zoni Celpak,a 30 radnika iz Prijedora već obavlja obuku u Laktašima. Plan preduzeća je da sredinom marta mjeseca pusti u pogon mašine u Prijedoru i počne sa radom. U Prijedoru je planirano da se rade dijelovi za firmi „Boš“,a plan je preduzeća da vremenom proširi svoje djelatnosti i zaposli još radnika.

Gradonačelnik Pavlović je izrazio zahvalnost zbog otvaranja pogona u Prijedoru i mogućnosti zapošljavanja građana ističući da je gradska administracija na raspolaganju u smislu podrške i pomoći za otvaranje , ali i funkcionisanje ovog preduzeća u Prijedoru.

Pavlović je naglasio da su vrata Grada otvorena kako ovom , tako i svim potencijalnim i budućim investitorima.

 

gradprijedor.org

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic