Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor, u periodu od 12. do 14. februara 2021. godine, sprovedena je regionalna akcija pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju sa akcentom na učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Tokom trajanja akcije ukupno je kontrolisano 536 učesnika u saobraćaju, a zbog počinjenih prekršaja sankcionisana su 124 učesnika.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja su isključena 62 vozača, a isključen je i jedan vozač zbog odbijanja da se podvrgne testu na prisustvo opojnih droga.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko preko 1,5 g/kg, lišenjem slobode zadržano je osam vozača.

Tokom akcije policijski službenici su, zbog upravljanja neregistrovanim vozilim i bez položenog vozačkog ispita, od lica D.V. oduzeli putnički automobil marke „Opel Vectra“. Protiv lica D.V., za kojeg je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje oko 53.880 KM, nadležnom sudu, biće dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju, kako na vozače motornih vozila, tako i na pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, da ne učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola, te da poštuju ograničenja brzine kretanja. Odgovornim ponašanjem doprinosimo svojoj bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.


PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.