Izdvajamo

Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor, 12.01.2021. godine, održalo je redovnu konferenciju za novinare, na kojoj su načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin prezentovali rezultate rada Uprave za proteklu 2020. godinu.

U uvodnom izlaganju načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović istakao je da je u protekloj 2020. godini, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti, i pored činjenice da je rad policijskih službenika bio usmjeren i na aktivnosti kontrole poštovanja mjera donesenih u cilju sprečavanja širenja virusa i sprovođenja zadataka Republičkog štaba Vlade Republike Srpske i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U prošloj godini evidentirano je 970 krivičnih djela, što je za 7,8% manje u odnosu na broj krivičnih djela evidentiran godinu ranije. Po nepoznatom izvršiocu izvršena su 343 krivična djela ili 35% od ukupnog broja evidentiranih. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 68%, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti 88%.

Po strukturi najbrojnija su imovinska krivična djela. Iz ove oblasti evidentirano je ukupno 429 krivičnih djela, od čega 222 krivična djela teške krađe i krađe, što je za 36,2% manje u odnosu na izvještajni period.

Načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović rekao je da je tokom protekle godine sprovedeno više akcija usmjerenih na otkrivanje i rasvjetljavanje imovinskih krivičnih djela, od kojih je u okviru akcije „Lavirint“ koja je usmjerena na rasvjetljavanje imovinskih krivičnih djela podneseno 5 izvještaja protiv pet lica.

Što se tiče krivičnih djela protiv života i tijela, evidentirana su 84 krivična djela.

Od težih krivičnih djela čije izvršenje je izazvalo interesovanje građana evidentirano je jedno krivično djelo „Ubistvo“ i dva ubistva u pokušaju. Ova krivična djela su rasvjetljena, a počinioci su procesuirani.

Evidentirano je 7 krivičnih djela razbojništva, od kojih dva u pokušaju. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnh djela iznosi oko 4.738,00 KM. Intenzivno se preduzimaju aktivnosti u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela razbojništva, a dosadašnjim aktivnostima rasvjetljena su ukupno tri djela.

Tokom prethodne godine evidentirana su četiri krivična djela koja se odnose na oduzimanje motornih vozila. Sva četiri djela su rasvjetljena, a vozila su pronađena i vraćena vlasnicima.

Tokom protekle godine za 5 lica određena je mjera pritvora, dok je po raspisima o traganju i potjernicama slobode lišeno ukupno 36 lica.

Načelnik Vujanović je istakao da su aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta konstantno u prioritetu, a posebno krivična djela koruptivnog karaktera. Tokom 2020. godine iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 67 krivičnih djela, od čega 34 koruptivna krivična djela. Materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi preko 6.441.000,00 KM, dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi preko 5.843.000,00 KM.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u toku prethodne godine evidentirano je 47 krivičnih djela i 63 prekršaja.

Na području PU Prijedor evidentirana su 1.134 migranta, a izvršeno je 6 krivičnih djela „Krijumčarenje ljudi“ počinjenih od strane 10 lica na štetu 71 migranta.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin je istakao da je iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 715 prekršaja, od kojih je jedno narušavanje javnog reda i mira u kojem je učestvovalo 5 i više lica. Svi javni skupovi protekli su bez incidenata.

Načelnik Milašin je istakao da je tokom prethodne godine evidentirano ukupno 135 krivičnh djela nasilja u porodici.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja Policijska uprava Prijedor u protekloj godini evidentirala je 15% manje saobraćajnih nezgoda u odnosu na godinu ranije. U toku 2020. godine evidentirano je 807 saobraćajnih nezgoda od čega 14 nezgoda sa 15 smrtno stradalih lica (5 vozača, 2 suvozača, 2 pješaka, 1 vozač traktora, motociklista, biciklista i tri vozača mopeda).

Iz saobraćaja je isključeno 2.148 vozača, od čega 1.705 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Na kraju konferencije načelnik Sretoja Vujanović je istakao da je Policijska uprava Prijedor ostvarila veoma dobru saradnju sa organima lokalne samouprave, pravosudnim institucijama, udruženjima i organizacijama, kao i medijima kojima se zahvalio na objektivnom informisanju.

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.