Izdvajamo

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor učestvuju u kampanji koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom ''Petarde nisu igračke''. Cilj kampanje jeste da se građanima, a posebno mlađoj populaciji, ukaže na posljedice koje mogu nastati nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava.

Period novogodišnjih praznika sa sobom nosi i upotrebu petardi i drugih vrsta pirotehnike, a nespretno rukovanje može dovesti po povrijeđivanja i nastanka neželjenih posljedica trajnog karaktera.

Zakonska regulativa predviđa koja vrsta pirotehničkih sredstava je dozvoljena za upotrebu, kao i zabranu korištenja na određenim mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, da savjetodavno usmjere najmlađe kategorije društva kada je u pitanju korištenje i rukovanje pirotehnikom, a sve u cilju da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posljedica.

Policijska uprava Prijedor će u narednom periodu, zajedno sa nadležnim inspekcijskim organima, vršiti pojačanu kontrolu u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.


PU Prijedor/foto:ilustracija


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.