Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 28. septembra do 08. oktobra 2020. godine, sprovedena je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja, pomoću radarskog sistema „Gatso“ tzv. „presretač“.

Tokom trajanja akcije ukupno su evidentirana 173 prekršaja, od čega je 168 evidentirano direktnom kontrolom i 5 automatskim snimanjem.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja prekoračenja brzine kretanja (149), 66 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine kretanja vozila od 21 do 30km/h, odnosno preko 30km/h, a za koje je predviđena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, obzirom da će se kontrola učesnika u saobraćaju vršiti kontinuirano i u narednom periodu.


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.