Izdvajamo

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor sprovode akciju pojačane kontrole vozača traktora na području prijedorske regije.

Akcija usmjerena na vozače traktora ima za cilj uticaj na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju, da poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju čime bi se doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Analizirajući saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori, u protekle dvije godine za period jul-avgust, evidentirano je 11 saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Tokom trajanja akcije, jednodnevnim aktivnostima policijskih službenika, kontrolisano je 60 vozača traktora, a od ukupnog broja kontrolisanih, izdavanjem prekršajnih naloga, sankcionisano je 48 vozača, za počinjena 52 prekršaja.

Najčešći prekršaj evidentiran po osnovu akcije je nekorištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja traktora na javnom putu.

Obzirom da je u toku sezona obavljanja poljoprivrednih radova, da je učestalo kretanje traktora i radnih mašina na javnim putevima, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače traktora da poštuju saobraćajna pravila i propise odnosno da vožnju prilagode uslovima na putu, da upravljaju tehnički ispravnim traktorima te da u cilju postizanja potrebne vidljivosti prilikom kretanja koriste zakonom propisano žuto rotaciono svjetlo. Na ovaj način, odgovornim ponašanjem u saobraćaju, štitimo sebe i druge učesnike.

 

PU Prijedor


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.