Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je novinarima nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora da u posljednja 24 časa ima dva novooboljela lica iz ovog grada.

Đaković je poručio da su svi kontakti novih zaraženih osoba u izolaciji i da se čeka testiranje. On je podsjetio da je virus korona utvrđen kod ukupno 25 Prijedorčana.
"Od toga je 12 trenutno oboljelih, devet je oporavljenih i nažalost četiri su preminula", izjavio je on.
Đaković je naveo da su u kućnoj izolaciji 163 lica, da ih je 1.403 izašlo iz zdravstvenog nadzora i da u kovid bolnici u Prijedoru ima osam oboljelih, od kojih četiri iz Prijedora, a po jedno iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice.

"U prethodna 24 časa nije bilo onih koji su prekršili mjere zabrane kretanja, ali iz policije poručuju da je primjetno veće okupljanje građana i veće opuštanje građana nakon uvođenja ovih blažih mjera. Primjećena je i veća konzumacija alkohola u ovom stanju i povećan je broj saobraćajnih nesreća na području grada Prijedora. Moram poručiti građanima da će policija strožije kontrolisati u narednom periodu ono što su naredbe i Štabova, a posebno kontrolu alkohola i nedozvoljenih supstanci kod vozača u cilju zaustavljanja ove situacije u narednim danima", istakao je Đaković.
On je dodao da se dezinfekcija i dalje vrši.
"Imamo sada dio koji obavljaju standardne ekipe, a u nekim ustanovama je propisano da moraju to da rade institucije sa zvaničnim sertifikatima i to više ne vršimo mi iz gradskog Štaba. Snabdjevenost tržišta je i dalje dobra", zaključio je Đaković.

Vršilac dužnosti direktora bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor Mirko Sovilj izjavio je danas da su u ovoj ustanovi preduzete drastične mjere u pogledu eliminisanja mogućnosti daljeg širenja virusa nakon što su kod dvije medicinske sestre i dva pacijenta, od ukupno devet testiranih, utvrđeni pozitivni nalazi na virus korona.

"Pacijenti kod kojih je utvrđen pozitivan nalaz su premješteni na odjeljenje korona, izvršena je temeljna dezinfekcija prostora, izvršeno je testiranje pacijenata koji su na liječenju na odjeljenju interne mediicne", rekao je Sovilj

On je pojasnio da su u pitanju jedan pacijent iz Kostajnice i jedna pacijentkinja čija formalna adresa je Prijedor, ali koja je došla iz Oštre Luke i u bolnici se liječi od 29. aprila. Takođe je pojasnio da druga medicinska sestra nije iz kontakata sa prvozaraženom medicinskom sestrom iz ove ustanove nego je isključena iz procesa rada i testirana nakon što je dobila povišenu tjelesnu temperaturu.

"Iz procesa rada isključena su dva doktora specijalista, 12 medicinskih sestara i tehničara i šest nemedicinskih radnika. To su osobe kod kojih smo utvrdili potencijalne kontakte sa zaraženima", naveo je Sovilj.

On je naglasio da se sada i četvrti sprat tretira kao odjeljenje na kojem teoretski može da postoji virus i da je sada i tu lična i kolektivna zaštita na najvišem nivou i da su tu timovi koji obezbjeđuju kontinuirani rad uz punu ličnu zaštitu, dok je peti sprat, koji je bio ispražnjen i temeljno dezinfikovan nakon prvog slučaja obolijevanja zdrasvtvenog radnika, sada osposobljen za prijem novih pacijenata kojima je hospitalizacija neophodna.

"Donijeli smo odluku da se dnevna hemoterapija za onkološke pacijente obustavlja do kraja ove nedjelje i smanjen broj prgelada u konsultativno-specijalističkoj zaštiti, jer je znatan broj doktora specijalista isključen iz procesa rada", dodao je Sovilj i istakao da su sve mjere koje je bolnica preduzela usaglašene sa epidemiologom.

On je napomenuo da je naročito važna činjenica da su pacijenti kod kojih je test pokazao pozitivan rezultat bili potpuno asimptomatski, gledajući sa aspekta infekcije.

"Sa kliničkog aspekta, nije bilo nijednog elementa da se posumnja da je neko od njih inficiran virusom korona", rekao je Sovilj.


GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 13.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 sata registrovana su još dva lica sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 12 lica sa pozitivnim testom na virus korona . Do sada se 9 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 4 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom- u kućnoj izolaciji je 163 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1403 lica.
-U Bolnicu "Dr Mladen Stojanović" Prijedor radi liječenja smješteno je 8 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su 4 lica iz Prijedora i po jedno lice iz Novog Grada , Kozarske Dubice , Oštre Luke i Kostajnice.,
2. Dana 12.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.34-4/20 kojim je utrđeno, da lice koje ulazi u Republiku Srpsku,a koje prijavi da će boraviti u Republici Srpskoj kraće od 14 dana da republički inspektor donosi rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini na prijavljeni broj dana.
3. Dana 12.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.34-1/20 kojim je utrđeno da se stavlja van snage Zaključak o ustupanju prostorija osnovnih i srednjih škola i đačkih domova za potrebe smještaja lica kojima je izrečena mjera izolacije karantinskog tipa koji je donesen dana 26.03.2020.godine.Takođe je stavljen van snage Zaključak o obaveznoj policiskoj pratnji lica koja ulaze u Republiku Srpsku, koji je donesen 31.03.2020.godine.
4. Dana 11.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.33-5/20 kojim je utrđeno da Vlada Republike Srpske snosi troškove usluge testiranja na virus korone za studente i učenike državljane Republike Srpske, koji studiraju i školuju se u inostranstvu. Institut za javno zdavstvo Republike Srpske je zadužen da izvrši testiranje na korona virus studenata i učenika državljana Republike Srpske .
5. Od strane JZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović" i HE službe Doma zdravlja Prijedor preduzimaju se sve neophodne zdravstvene i higijensko-epidemiološke mjere zaštite i viši stepen lične i kolektivne zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa korona.
6. Dana 12.05.2020.god. izvršeno je otpuštanje svih lica smještenih u karantin koji je formiran u Hotelu "Prijedor" u Prijedoru, a isti su upućeni u izolaciju u kućnoj sredini do isteka važećeg rješenja.
-Sva lica koja su boravila u karantinu formiranom u Hotelu "Prijedor" u Prijedoru za koje je izvršeno testiranje na virus korona bili su negativni.
Nakon otpuštanja lica iz karantina izvršena je potpuna dezinfekcija u prostorijama Hotela "Prijedor" u Prijedoru u kojima su bila smještena lica kojima je izrečena mjera izolacije karantinskog tipa prema rješenju zdravstvenog inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove.
7. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave Prijedor na skladištima trgovinskih centara na području grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdijevanje novim količinama roba je uredno. Nema povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.
8. Od strane institucija javne uprave na području grada Prijedora iskazana je veća potreba za zaštitnim sredstvima -maske i rukavice, te je potrebno razmotriti mogućnost nabavke ovih sredstava.
9. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe ,zaduženja i preporuke

1.Obavezuju se svi subjekti i sva fizička i pravna lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju obaveza utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije radi sprečavanja širenja novog virusa korona.
2. Obavezuje se JZU "Dr Mladen Stojanović" Prijedor i HE služba Doma zdravlja Prijedor da nastave sa preduzimanjem svih neophodnih mjera zaštite kroz organizacione, zdravstvene i sanitarno-higijenske mjere u cilju sprečavanja širenja novog virusa korona.
3. Apeluje se na građane na području grada Prijedora da se pridržavaju mjera zabrane većeg okupljanja građana kao i obaveze nošenja zaštitne maske i rukavica radi sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.


Broj: 02-sl-45/20
Datum: 13.05.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković

 

prijedorgrad

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.