Izdvajamo

Još 16 osoba u Republici Srpskoj je zaraženo virusom korona u posljednja 24 časa, saopšteno je iz Vlade RS.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 347 laboratorijskih uzoraka.

Riječ je o pet osoba muškog i 11 osoba ženskog pola.

Dva muškarca su srednje životne dobi i tri starije životne dobi.

Jedna žena je mlađe životne dobi, pet srednje i pet starije životne dobi. Sedam osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Od 16 novopotvrđenih slučajeva virusa korona, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške i Dervente, po dvije osobe su iz Banjaluke, Кalinovika i Srpca, a jedna osoba je iz Gacka.

"Među osobama kod kojih je potvrđen novi virus korona je jedna medicinska sestra iz Gradiške i jedan zaposlenik staračkog doma u Kalinoviku", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja RS.

U okviru epidemiološkog nadzora testirano je još 71 zdravstveni radnik iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja, Čelinca, Laktaša, Srpca, Kneževa, Teslića, Foče i Kozarske Dubice i svi rezultati su negativni.

 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 985 slučajeva virusa korona. Od posljedica COVID 19 preminule su 43 osobe, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona testirano ukupno 14.836 osoba.

U UKC-u RS ukupno se liječe 163 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 40 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 10 pacijenata.

"U Bolnici 'Sveti Apostol Luka' u Doboju zbrinuto je 39 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 10 osoba, u Bolnici 'Srbija' u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici 'Doktor Mladen Stojanović' u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči sedam pacijenta", saopšteno je.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.881 osoba, a nadzor je završen kod 24.415 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušlo 92 osobe, 73 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 28 osoba.


nezavisne

 

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.