Izdvajamo

Postoje brojne dileme o tome kako i gdje bi građani trebali nositi masku i rukavice, a jedna od njih je i da li bi zaštitnu opremu trebali nositi dok se voze u automobilu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS (MUP) pojasnili su kada je maska obavezna tokom vožnje.

„Policijski službenici postupaju za nenošenje lične zaštitne opreme na javnoj površini. Svakako da je obaveza kada se (vozi) više lica iz različitih domaćinstava i slično, da se nose zaštitne maske i rukavice, prije svega zbog tih drugih lica u vozilu,“ kazali su za Mondo u MUP-u RS.

Sudeći prema ovome, maska vam nije potrebna kada se vozite sami u automobilu ili sa članovima vašeg domaćinstva.

Kako je istaknuto u Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koja je objavljena u Službenom glasniku RS, nadležni će vršiti nadzor nad korišćenjem lične zaštitne opreme i pridržavanjem zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama.

Podsjetimo, nakon što je primjećeno da građani na javnim površinama ne nose zaštitnu opremu ili je ne nose pravilno, nadležni su odlučili da donesu Uredbu sa zakonskom snagom koja će striktno regulisati ovu oblast.

Mondo.ba

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ