Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u Prijedoru nema novozaraženih, da ima jedno lice oboljelo koje je u Banjaluci, da se 90 lica nalazi pod zdravstvenom nadzorom, 1.007 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 87 je u karantinima i da su dva lica juče prekršila zabranu kretanja.

" Gledajući pokazatelje u gradu Prijedoru možemo potvrditi i reći da je u slučaju nastavka ovakvog trenda, situacija pod kontrolom u Prijedoru, ali to nijednog trenutka ne znači da ne treba poštovati mjere. Sve mjere su propisane s razlogom i među nama je moguće da se nalaze asimptomatski oboljeli koji su nosioci virusa i mogu ga prenijeti na drugo lice, a to drugo lice bez obzira što je prvo u dobrom stanju, može da završi na respiratoru ", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba.

On je ocijenio da je Republički štab kvalitetno vodio situaciju i vrlo strogim mjerama spriječio širenje zaraze i da su to podržali lokalni štabovi.

"Mi imamo pojavno relaksiranu situaciju u odnosu na mnoge države u okruženju. Dok god u okruženju imamo znatan rast broja oboljelih, moramo dobro voditi računa i o svojoj zajednici", poručio je Đaković.

On je naglasio da je odluku o mogućnosti kretanja lica starijih od 65 godina utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova donio Republički štab i da lokalni štabovi ne smiju ići ispod nivoa štaba nego mogu donositi samo strože naredbe.

"To je razlog zašto ne možemo produžiti za sat ili dva mogućnost da oni obave svoje poslove u gradu", dodao je Đaković ističući da ukoliko Republički štab procijeni i relaksira ove mjere i produži vrijeme za penzionere, onda će to učiniti i lokalna zajednica.

On je ujedno pozdravio spremnost ove populacije da se drže najznačajnije mjere prilikom kretanja , a to je fizička distanca od drugih lica od najmanje dva metra.

 

prijedorgrad

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković