Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je, da grad Prijedor planira da obezbijedi 500.000 KM koje će biti dodjeljene onima koji povećaju sjetvene površine kako bi se podstakla masovnija sjetva onih kultura koje su potrebne građanima.
"Biće obezbijeđeno do 50 odsto za sjemenski materijal i đubrivo svim ljudima koji žele da povećaju obradivu površinu i to za fizička lica maksimalno do 500 KM, za registrovana poljoprivredna gazdinstva do 750 KM, i za preduzeća i pravna lica do 1.500 KM. Ja ih molim samo da sačuvaju račune za sjemenski materijal i đubrivo i ova sredstva će im se isplatiti naknadno",rekao je Đaković. Najavio je da će se zbog ovih podsticaja vjerovatno morati održati Skupština grada.


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.