Izdvajamo

Njemačka je napravila listu mjera za koje dužnosnici smatraju da bi trebale omogućiti da se život vrati u normalu nakon 19. aprila, kada bi treblo isteći stanje ograničenja kretanja.
Te mjere uključuju obvezu nošenja maski na javnim prostorima, ograničenja javnog okupljanja i brzo pronalaženje lanca infekcije.

U nacrtu akcijskog plana Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se da bi mjere trebale biti dovoljne da se broj zaraženih od svake osobe održi ispod 1, čak i nakon što se javni život postepeno vrati u normalu.

Da bi to bilo moguće, bit će potrebni mehanizmi za praćenje više od 80 posto ljudi s kojima je zaražena osoba imala kontakt u periodu od 24 sata od uspostavljanja dijagnoze.

Zauzvrat, škole će se moći ponovo otvoriti na regionalnoj osnovi, a stroga granična kontrola bit će ublažena.


biznisinfo.ba

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.