Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije da u ovom gradu nema novozaraženih korona virusom, da je 157 lica pod zdravstvenim zaštitom, da su 942 izašla iz zdravstvenog nadzora te da je do sada bilo ukupno 1099 lica pod zdravstvenom nadzorom.

"Trenutno je 67 lica u karantinima i to 65 muškaraca i dvije žene. Jedno lice je u izolaciji u bolnici, to je lice koje je oboljelo od virusa korona i nešto je u boljem stanju", istakao je Đaković.
On je dodao da je za vikend pod sankcijama bilo devet lica koja nisu poštovala pravila,dok je dvoje lica pokušalo prelazak u drugu lokalnu zajednicu što je bilo zabranjeno.
" Tokom vikenda je vršena kompletna dezinfekcija javnih površina , ustanova i zgrada, a takođe je izvršena kompletna dezinfekcija kontejnera za otpad koji se istresaju na deponiju", naglasio je Đaković.
On je dodao i da bolnica na svom računu ima 194.056 KM,a dobila je robnu donaciju iz Srbije.
" Radi se o respiratorima, zaštitnim odijelima i maskama ,a održana je i prva sjednica odbora za raspodjelu sredstava i kupovinu te je ugovoren sistem monitoringa za izolacioni prostor u bolnici", rekao je Đaković.
On je na ovom pres konferenciji apelovao na građane iz ruralnih područja da dobro vode računa oko paljenja vatre.
" Naši vatrogasci su već imali više požara na području sela oko grada Prijedora i mi smo zabranili u ovo vrijeme paljenje vatre te molim ljude da ne dolaze pod sankcije, da dobro razmisle o svojim postupcima", rekao je Đaković.

On je dodao da pošto sutra penzioneri ponovo izlaze zbog svojih potreba u grad, da još jednom apeluje na penzionere koji su ljudi izuzetno odgovorni, da drže distancu od dva metra od drugih osoba.
"Molim ih da drže distancu od dva metra od drugih osoba da ne ulaze u gužve kako je to bilo zadnji put uočeno, jer pored rukavica i maske, najvažnija je distanca od dva metra kako se ne bi pokupio virus od drugih. Pozivam posebno obezbjeđenje ustanova i instutucija jer je i njima naređeno da takođe vode računa da se obezbijedi taj razmak između ljudi", istakao je on.
Đaković se zahvalio svim voćarima,vatrogascima i volonterima koji učestvuju u dezinfekciji grada.
"Jer su zaista odradili ogroman posao kako bi pokušali da spriječimo širenje epidemije. Zahvaljujem se i udruženju građana "Optimist" koji aktivno kuva hranu i dostavlja svim našim ljudima koji su u karantinima u gradu Prijedoru, i pod izuzetno povoljnim uslovima oni to rade i ja se ekipi koja to radi oko g-dina Ćanića zahvaljujem od srca i molim da i dalje nastave saradnju sa Štabom", poručio je on.
Đaković je naveo da se pripremaju nove mjere i za privredu i poljoprivredu u nadležnom gradskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu kako bi se pomoglo privrednicima i rekao da očekuje da će sutra te mjere biti na stolu Štaba.
"Mi smo privrednicima na raspolaganju u svakom trenutku i uradićemo sve što je moguće. Čuli ste da sam predlagao i Vladi RS, a i gradovima i opštinama, da napravimo jedan moratorij na infrastrukturne projekte. Mi to sami ne možemo zaustaviti kao lokalna zajednica, ali pod odlukom Vlade bi mogli. Moje mišljenje je da bi se u kapacitetu pomoći privredi, pored ovoga što je Vlada RS uradila, moglo uraditi i više ako zaustavimo dio projekata koji nisu što kaže narod "o glavu" i ta sredstva dogovoreno investiramo u privredu da je spasimo od velikih šteta odnosno prije svega da pomognemo oko plata ljudima koji su ostali bez posla u smislu da ne rade i da ih spasimo da ne ostanu bez posla, da ne napuštaju firme jer kad prođe ovo vrijeme biće daleko spremniji da nastave sa radom ako su svi u funkciji, a neko im mora pomoći. Ja sam ne mogu donijeti takvu odluku, nisam u prilici sada ni sa skupštinom da razgovaram o tome i zato sam pozvao Vladu da se o tome izjasni jer jedino tu , bez pomoći sa strane imamo rezervu u svojim budžetima ", zaključio je on.


GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 06.04.2020. godine u 10:00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:


ZAKLJUČKE


Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan slučaj pojave oboljenja od virusa korona, tako da su trenutno dva lica zaražena korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom je 157 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 942 lica. U formiranim karantinima trenutno je smješteno 67 lica .
2. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je Gradskom štabu za vanredne situacije uputilo Instrukciju prema kojoj se lica kojima je izrečena mjera upućivanja u karantin, a koja su sa mjestom prebivališta / boravišta u opštini Krupa na Uni, upućuju u katrantin u Gradu Prijedoru.
3. Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor je počela sa izdavanjem potvrda o završenom zdravstvenom nadzoru za lica koja su od strane ove ustanove bila pod zdravstvenim nadzorom.
4. JZU Bolnica "dr Mladen Stojanović" je preduzela aktivnosti za obezbjeđenje i nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava za potrebe funkcionisanja ove ustanove u uslovima pojave bolesti izazvane novim korona virusom. Ova zdravstvena ustanova je preuzela jedan stacionarni respirator i druge značajne količine zaštitnih sredstava koje su upućene kao pomoć od strane Vlade Republike Srbije.
5. Dana 04.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na periodičnoj-sedmičnoj dezinfekciji objekata javnih ustanova na području grada Prijedora. Dana 05.04.2020. godine preduzete su aktivnosti za dezinfekciju javnih površina na području grada Prijedora. U ovu aktivnost je uključeno Udruženje voćara Prijedor i Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Zaduženja i preporuke:
1.Obavezuju se inspekcijski i kontrolni organi na području grada Prijedora da intenziviraju kontrolu poštivanja mjera predviđenih Naredbom i Uputstvom za ponašanje u formiranim karantinima, kao i da intenziviraju kontrolu sprovođenja sanitarno higijenskih i drugih mjera naloženih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se Organi i Službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije.

Broj: 02-sl-21/20
Datum: 06.04.2020. godine


KOMANDANT

Milenko Đaković

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.