Izdvajamo

Štab za vanredne situacije grada Prijedora za vikend koji slijedi zabranio je građanima sva okupljanja, boravak na izletištima, roštiljanja i zajednička druženja, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

"Kontrolni organi će postupati rigorozno prema onima koji odmičući se od grada u prirodi funkcionišu na način koji stvara uslove da se virus prenese sa osobe na osobu. Na ovu mjeru smo se odlučili jer se očekuje lijepo vrijeme, a među nama ima još zaraženih koji nisu otkriveni", rekao je Đaković novinarima nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je pozvao sugrađane starije od 65 godina da poštuju razmak od dva metra bolje nego što su to činili jutros, podsjećajući ih da to čine da zaštite svoje zdravlje, a ne zbog bilo čijih naredbi i preporuka.

"Što se tiče testiranja, važnije je razmak poštovati nego da se testiramo i svako jutro, jer možete sad biti negativni, izaći i ne poštovati razmak i isti dan se zaraziti", poručio je Đaković .

On je naveo da je u izolaciji 297 lica, da su 794 izašla iz zdravstvenog nadzora, dva lica su zaražena, od kojih je jedno u prijedorskoj bolnici, u posljednjih 24 časa nema novozaraženih, svi testirani u prijedorskoj regiji u posljednja 24 sata su negativni, a Higijensko-epidemiološkoj službi juče se javilo 16 novih lica.

"U karantinu je 41 lice od kojih 20 u dvorani, devet u Mašinskoj školi i 12 u hotelu "Prijedor", a zbog kršenja zabrane kretanja kažnjena su dva lica, od kojih jedno iznad 65 godina. Policija kontinuirano provodi pratnju od graničnih prelaza lica koja ulaze u Republiku Srpsku i BiH i direktno ih dovozi u karantin gdje se smještaju na 14 dana", dodao je Đaković.

On je najavio da će Gradska uprava uskoro donijeti i drugi paket pomoći privredi, te da će i pored Vladinih mjera za podsticanje poljoprivrede i Grad donijeti svoje kojima će biti obuhvaćeni i oni koji nikad sijali nisu, jer Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da zbog kidanja lanaca transporta hrane može doći do slabije snabdjevenosti tržišta hranom.

"U bolnici se danas pušta u rad centralni razvod kisika u prostor namijenjen za oboljele. Do jutros je za pomoć bolnici uplaćeno 183.906 KM, a na devizni 250 evra, te je dostavljeno ovoj ustanovi više humanitarnih pošiljki u zaštitnim sredstvima i opremi, a danas se očekuje prva sjednica tima koji odlučuje o načinu utroška doniranog novca", dodao je Đaković.
GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 03.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:


ZAKLJUČKE


Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području Grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan slučaj pojave oboljenja od virusa korona, tako da su trenutno dva lica zaražena korona virusom. Pod zdravstvenim nadzorom je 297 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 794 lica. U formiranim karantinima je trenutno smješteno 41 lice koje je pod zdravstvenim nadzorom.
2. Dana 02.aprila 2020.godine u ("Službenom glasniku Republike Srpske", br.31/20) objavljena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj 28.marta 2020.godine a koja glasi: "Proglašava se vanredno stanje na teritoriji Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV". Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".
3. Dana 02.04.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o upisu djece u prvi razred, kojim se zadužuju osnovne škole u Republici Srpskoj da upis djece u prvi razred, koji je onemogućen pojavom bolesti izazvane novim korona virusom, organizuju čim se za to steknu uslovi. Ovim zaključkom su obavezane sve osnovne škole u Republici Srpskoj da obavijeste roditelje koji imaju djecu doraslu za upis u prvi razred da korišćenjem sredstava elektronske komunikacije dostave školama podatke /informacije o djeci.
4. Dana 02.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o odvijanju nastave na daljinu u vrijeme proljećnog raspusta kojim se obavezuju osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da u vrijeme trajanja proljećnog raspusta, u periodu od 13. do 16. aprila 2020. godine, obezbijede redovno odvijanje nastave na daljinu, u skladu sa ranije donesenim Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.
5. Gradski štab za vanredne situacije je upoznat sa Izvještajem o radu Koordinacionog tijela za NVO za podjelu humanitarne pomoći starijim licima i licima u stanju socijalne potrebe.
6. Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor je u skladu sa utvrđenom obavezom od strane Gradskog štaba za vanredne situacije izvršila pregled objekta "Hotela Prijedor" i preduzela sve neophodne mjere u cilju obezbjeđenja adekvatnih mjera zaštite od požara u ovom objektu koji je Naređenjem Gradskog Štaba za vanredne situacije stavljen u funkciju karantina.
7. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je dana 02.04. 2020.godine. Gradskom štabu za vanredne situacije uputilo instrukciju, prema kojoj se lica kojima je izrečena mjera upućivanja u karantin, a koja su sa mjestom prebivališta / boravišta u opštini Oštra Luka upućuju u karantin koji je formiran u Gradu Prijedoru.
8. Na zahtjev Republičkog štaba za vanredne situcije dostavljeni su traženi podaci o karantinskom smještaju na području Grada Prijedora.
9. O preduzetim mjerama na uspostavljanju karantinskog smještaja dostavljena je informacija Savezu opština i gradova Republike Srpske.
10. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području Grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdjevanje novim količinama roba je uredno.
11. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije, kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
12. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

 

1. Obavezuju se svi subjekti i sva fizička i pravna lica na području Grada Prijedora da u potpunosti vlastiti režim rada i ponašanja prilagode obavezama koje proizilaze iz Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, kao i da u potpunosti sprovodu i poštuju naredbe i preporuke date od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije.

2. Zabranjuje se okupljanje građana Grada Prijedora tokom vikenda na izletištima, javnim površinama, sportsko - rekreativnim površinama i drugim lokacijama u prirodi kako bi se dao doprinos sprečavanju pojave i širenja novog virusa korona.

3. Obavezuju se inspekcijski i kontrolni organi na području Grada Prijedora da intenziviraju kontrolu okupljanja građana tokom vikenda na izletištima, javnim površinama, sportsko - rekreativnim površinama i drugim lokacijama u prirodi.

4. Obavezuju se osnovne škole na području Grada Prijedor da u potpunosi sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o upisu djece u prvi razred, kojim se zadužuju osnovne škole u Republici Srpskoj da upis djece u prvi razred, koji je onemogućen pojavom bolesti izazvane novim korona virusom, organizuji čim se za to steknu uslovi. Ovaj zaključak obavezuje sve osnovne škole u Republici Srpskoj da obavijeste roditelje koji imaju djecu doraslu za upis u prvi razred da korišćenjem sredstava elektronske komunikacije dostave školama podatke /informacije o djeci.

5. Obavezuju se osnovne škole na području Grada Prijedor da u potpunosti sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o odvijanju nastave na daljinu u vrijeme proljećnog raspusta, kojim se obavezuju osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da u vrijeme trajanja proljećnog raspusta u periodu od 13. do 16. aprila 2020. godine obezbijede redovno odvijanje nastave na daljinu u skladu sa ranije donesenim Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije

6. Tokom sljedećeg vikenda izvršiti periodičnu-sedmičnu dezinfekciju javnih površina , javnih objekata i sredstava javnog prevoza na području Grada Prijedora.
Nosilac aktivnosti: Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu
životne sredine i imovinsko-stambene poslove

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se Organi i Službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije.

Broj: 02-sl-20/20
Datum: 03.04.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać