Izdvajamo

GRAD PRIJEDOR
GRADONAČELNIK

Saopštenje za javnost

Obavještavamo građane grada Prijedora koji se nalaze u inostranstvu, a koji u narednom periodu planiraju dolaziti i boraviti na teritoriji grada Prijedora, o sljedećem:
– Zbog prisutne opasnosti od pojave i širenja novog korona virusa na području Grada Prijedora od 16.03.2020. godine na snazi je vanredna situacija koja je proglašena od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
– Narodna skupština Republike Srpske je dana 28.03.2020. godine proglasila vanredno stanje u Republici Srpskoj.
– Republički štab za vanredne situacije je dana 23.03.2020. godine donio Zaključak o sprovođenju i organizovanju mjera obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj kojim je u cilju prevencije širenja virusa korona u Republici Srpskoj propisan način organizovanja i sprovođenja obaveznog karantina za nadzor nad fizičkim licima koja dolaze u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu, odnosno izolacije vozača vozila u međunarodnom transportu.
– Takođe je od strane Republičkog štaba za vanredne situacije naloženo Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite uspostavljanje šatorskih naselja u svrhu organizacije karantina pri graničnim prelazima.
– Dana 23.03.2020. godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak o obaveznom postupanju organa i institucija na kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona u Republici Srpskoj, po kojoj su lica koja dolaze iz inostranstva obavezna provesti 14 dana u jednom od tri karantina koji su formirani na području grada Prijedora.
– Gradski štab za vanredne situacije je u cilju sprovođenja mjera sprečavanja i širenja novog korona virusa donio niz naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ograničenje rada trgovačkih i uslužnih radnji, kao i režima ulaza i boravka u trgovinskim centrima kojima je dozvoljen rad.
– Svim građanima Grada Prijedora koji privremeno borave u inostranstvu želim dobro zdravlje i da što brže zajedno prevaziđemo postojeću krizu zbog ugroženosti od pojave novog korona virusa prije svega poštujući date naredbe i preporuke nadležnih organa u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik
Milenko Đaković
Br: 02- sl/20
Datum: 30.03.2020. godine

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.