Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije novi karantin u ovom gradu biti organizovan u Sportskoj dvorani "Mladost" sa trenutnim kapacitetom do stotinu kreveta.

"Juče smo dobili propise po kojima se mora organizovati karantin i, zbog očekivanog većeg broja ljudi koji će se morati izolovati, odlučili smo se za dvoranu jer karantini koje smo dosad definisali nemaju uslove za broj lica koji se očekuje i premještamo ih s Kozare u dvoranu", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su u Prijedoru juče pod izolacijom bila 964 lica i da je danas taj broj smanjen na 938, da je 61 lice izašlo iz zdravstvenog nadzora, da se danas samo devet osoba javilo s rješenjem za izolaciju sa granice i da su četiri lica noćas zbog kretanja poslije 20.00 časova kažnjena prekršajnim nalogom.

"U okruženju raste broj oboljelih - u Kozarskoj Dubici, u Banjaluci i u Laktašima. Iako kod nas nema novozaraženih, ovo sve nam govori da se moramo pridržavati svih mjera i da shvatimo da je to u interesu svih nas jer se moramo izboriti za što manji broj oboljelih i spriječiti dalje širenje", poručio je Đaković.

On je dodao da još nije riješen žiro račun za pomoć bolnici budući da se i tu moraju ispoštovati nalozi republičkih organa i javno se zahvalio svim privrednicima, ali i mnogim građanima koji su se javili iz inostranstva i koji žele pomoći na ovaj način.

 

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 26.03.2020. godine, Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:


ZAKLJUČKE


Gradski štab za vanredne situcije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora, u odnosu na prethodni dan, nema novoregistrovanih slučajeva inficiranih virusom korona. Pod zdravstvenim nadzorom je 938 osoba, a zdravstveni nadzor je prestao za 61 osobu
2. Na području grada Prijedora nema većih poremećaja u snabdijevanju trgovinskih lanaca.
3. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju.
4. Od strane GOCK Prijedor upućen je zahtjev Vladi RS za pomoć javnim kuhinjama u Prijedoru.
5. Dana 25.03.2020. godine, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije održao je sjednicu sa nosiocima privrednih aktivnosti radi pomoći privrednika u hitnim aktivnostima sprečavanja pojave i širenja virusa korone na području grada Prijedora.
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi
Naredbe i preporuke:
1. Sportska dvorana " Mladost" Prijedor stavlja se u funkciju karantina za smještaj lica koja su stavljena u izolaciju i pod zdravstveni nadzor na području grada Prijedora.
2. Zadužuje se JU Opšta Bolnica "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora da izvrši nabavku respiratora koji su trenutno dostupni na tržištu, te da pripremi prijedlog nabavke ostalih sredstava i opreme, koji će predložiti Gradskom štabu za vanredne situacije.
3. Obavezuje se Odjeljenje za finansije GU Prijedor da u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske predloži način formiranja posebnog računa za uplatu sredstava za pomoć, radi sprečavanja pojave i širenja novog korona virusa na području grada Prijedora.
4. Donijeti Odluku kojom se definiše da JU Dječiji vrtić "Radost" vrši naplatu usluge smještaja i čuvanja djece za mart mjesec 2020.godine u iznosu od 50% ukupnih troškova.
Nosilac aktivnosti:Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Prijedora.


Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se Gradska uprava Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije.

Broj: 02-sl-14/20
Datum: 26.03.2020. godine
KOMANDANT
Milenko Đaković

 

prijedorgrad

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.