Izdvajamo

Danas se širom svijeta obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.
Danas su, vlasnik doma za starija lica ENEA Kozaruša Emir Dautović i njegova supruga, priredili svečani ručak za stanovnike Doma za starije lica "ENEA" u Kozaruši. Stanovnici doma su zadovoljni, a Emir kaže da ovaj dom nije “odlagalište”, već se tu živi.

Od stanovnika često slušam kako su zadovoljni ovdje pa kažu "Fina hrana za slikati, a pogotovo za jesti, a ove cure kao da je fenjerom tražio". Takođe, "Ovo nije dom ovo je hotel, što se tiče čistoće, reda, mislim da ovako nešto u ovom kraju nema. Pogotovo osoblje, uvijek nasmijani raspoloženi, veseli..."

Emir napominje da je tradicija da svake godina učenici OŠ Kozarac prirede priredbu za stanovnike ovog doma. Ovaj put nisu, a razlog je virus Korona. Obećao je da će djeca doći dok prođe ova kriza sa virusima.

Na kraju bračni par Dautović, sa osobljem doma, želi svim ženama BiH i cijelog svijeta sretan 8. Mart.

 Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.