Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor, tokom mjeseca januara i februara tekuće godine, evidentirane su četiri sabraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala četiri lica i to tri lica na području grada Prijedor i jedno lice na području opštine Novi Grad.

S tim u vezi a u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja, u vremenskom periodu od 13.02. do 16.02.2020. godine, realizovana je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača, 56 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg prema deset vozača primjenjena je mjera zadržavanja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Ovom prilikom zbog kretanja kolovozom pod dejstvom alkohola sankcionisan je i jedan pješak. Zbog upravljanja vozilom pod dejastvom alkohola izrečene su 33 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 43 mjeseca.

Na području PU Prijedor dana 15. i 16.02.2020. godine, vršena je kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila pomoću radarskog sistema „Gatso“ tzv. presretač a tom prilikom evidentirano je 77 prekršaja. Direktnom kontrolom, zbog prekoračenja propisane brzine kretanja sankcionisano je 68 vozača od kojih 22 zbog prekoračenja brzine od 21 do 30 km/h i devet vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Ovom prilikom izdvajama da je na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, u mjestu Orlovci, 15.02.2020. godine, oko 00,30 časova, evidentirana brzina kretanja vozača motocikla od 130 km/h. Na dionici puta gdje je radarskim sistemom „Gatso“ evidentiran navedeni prekršaj, propisana brzina kretanja je 80 km/h iz čega proizilazi da je vozač motocikla prekoračio brzinu za 50 km/h.

S ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima i stanju kolovoza, da u saobraćaju ne učestvuju pod dejstvom alkohola odnosno da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.


PU Prijedor
foto:ilustracija

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."