Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor, tokom mjeseca januara i februara tekuće godine, evidentirane su četiri sabraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala četiri lica i to tri lica na području grada Prijedor i jedno lice na području opštine Novi Grad.

S tim u vezi a u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja, u vremenskom periodu od 13.02. do 16.02.2020. godine, realizovana je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača, 56 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg prema deset vozača primjenjena je mjera zadržavanja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Ovom prilikom zbog kretanja kolovozom pod dejstvom alkohola sankcionisan je i jedan pješak. Zbog upravljanja vozilom pod dejastvom alkohola izrečene su 33 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 43 mjeseca.

Na području PU Prijedor dana 15. i 16.02.2020. godine, vršena je kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila pomoću radarskog sistema „Gatso“ tzv. presretač a tom prilikom evidentirano je 77 prekršaja. Direktnom kontrolom, zbog prekoračenja propisane brzine kretanja sankcionisano je 68 vozača od kojih 22 zbog prekoračenja brzine od 21 do 30 km/h i devet vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Ovom prilikom izdvajama da je na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, u mjestu Orlovci, 15.02.2020. godine, oko 00,30 časova, evidentirana brzina kretanja vozača motocikla od 130 km/h. Na dionici puta gdje je radarskim sistemom „Gatso“ evidentiran navedeni prekršaj, propisana brzina kretanja je 80 km/h iz čega proizilazi da je vozač motocikla prekoračio brzinu za 50 km/h.

S ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima i stanju kolovoza, da u saobraćaju ne učestvuju pod dejstvom alkohola odnosno da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.


PU Prijedor
foto:ilustracija


"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.