Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je nakon današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Velika Kladuša Fikretom Abdićem da je moguća saradnje ove dvije lokalne zajednice na projektu plantažne proizvodnje kestena koji bi se realizovao uz podršku fondova Evropske unije.

"Radi se velikom projektu i planovima koje kolege iz Velike Kladuše žele razvijati sa lokalnim zajednicama iz BiH, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore", rekao je Đaković.
On je dodao da će u Velikoj Kladuši 22. februara biti održan sastanak čelnika lokalnih zajednica koje bi trebalo da učestvuju u tom projektu.
Šef kabineta Fikreta Abdića i njegov savjetnik za korporativno upravljanje i komunikacije Ervin Abdić rekao je da ova opština ima planove za dugoročni razvoj poljoprivredne proizvodnje putem evropskih fondova.
"Jako velike površine zemljišta su zapuštene i neiskorištene u želimo ih staviti u funkciju i da na njima razvijamo proizvodnju na dobrobit lokalnih zajednica i regiona", rekao je Abdić.
On je podsjetio da je sa završetkom prošle godine Velika Kladuša završila projekat zaštite kestena od ose šiškarice u kojem su učestvovale BiH i Hrvatska, a koji je sa 590.000 evra finansirala Evropska unija.
"Tu smo dokazali da možemo nositi taj projekat dvije godine i realizovali smo ga", dodao je Abdić i naveo da to kvalifikuje opštinu Velika Kladuša da bude inicijator i nosilac budućih sličnih projekata.


prijedorgrad.org


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.