Izdvajamo

Na području Policijske uprave Prijedor, tokom mjeseca januara 2020. godine, evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licama. Evidentirane su tri sabraćajne nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica i to dva lica na području grada Prijedor i jedno lice na području opštine Novi Grad.

S tim u vezi Policijska uprava Prijedor preduzima niz preventivnih i represivnih mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja.

Od dana 02.02.2020. godine, realizuje se akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa automatskim mjerenjem prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila pomoću radarskih uređaja „TruCam I“ i „TruCam II“ u dnevnim i noćnim uslovima rada a koja će se sprovoditi u kontinuitetu bez zaustavljanja vozila.

Tokom četiri dana evidentiran je 261 prekršaj prekoračenja brzine, od čega 48 prekršaja gdje se vozač sa vozilom na putu kretao više od 30 km/h od dozvoljene brzine.

Za navedeni prekršaj Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1000 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 2 mjeseca do 6 mjeseci i 2 kaznena boda.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače motornih vozila da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode brzinu kretanja vozila uslovima i stanju kolovoza a posebno u jutarnjim i večernjim časovima zbog moguće pojave poledice na kolovozu.

 

PU Prijedor


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.