Izdvajamo

Policijski službenici Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge PU Prijedor i Policijske stanice Kozarska Dubica u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, na području Kozarske Dubice u vremenskom periodu od 31.01.2020. do 04.02.2020. godine, realizovali su akciju kodnog naziva „Egipat“ usmjerenu na sprečavanje krijumčarenja migranata.

Tokom akcije preduzeto je niz aktivnosti koje su rezultirale lišenjem slobode lica A.B. iz Bosanskog Petrovca, A.D. iz Bihaća i A.G. državljanin Egipta sa privremenim boravkom u Bihaću a zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“, nakon čega je nad licima izvršena kriminalistička obrada.

Osumnjičena lica se terete da su kao organizovana grupa u više navrata izvršila ilegalan transport i krijumčarenje migranata sa područja Bihaća na područje Kozarske Dubice.

Prilikom preduzimanja planskih aktivnosti od strane policijskih službenika u toku noći 04.02.2020. godine, na području mjesta Donja Gradina pronađeno je 15 migranata za koje je utvrđeno da se radi o državljanima Egipta a koje je lice A.B. vozilom marke „Mercedes Vito“ dana 03.02.2020. godine, oko 19,00 časova, dovezlo iz Bihaća.

Prilikom kontrole navedenog vozila pronađen je i privremeno oduzeti gumeni čamac sa pripadajućom opremom kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku aktivnosti u Bihaću je izvršen pretres prostorija koje privremeno koristi lice A.G. gdje su takođe pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je naložio da se protiv lica A.B. i A.D. ovom tužilaštvu u redovnoj proceduri podnese izvještaj za krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“ dok je lice A.G. državljanin Egipta uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu dana 05.02.2020. godine, na dalje postupanje predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

PU Prijedor

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić