Izdvajamo

Gradska organizacija Demokratskog narodnog saveza Prijedor reagovala je na današnju konferenciju za štampu SNSD-a Prijedor.

Njihovo saopštenje koje smo dobili putem e-maila vam prenosimo u nastavku.

Današnja konferencija za štampu SNSD-a je još jedan pokušaj da se opravdaju stvarne namjere Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Prijedora, a to je da smjene aktuelnog predsjednika Skupštine Grada Prijedora, gospodina Ajdina Mešića.

Procijenili su da s njim ne mogu u ovoj godini ostvariti namjere i realizovati planirane politike.

Nemamo namjeru da ulazimo u polemiku u vezi iznesenih stavova, ali u najmanju ruku je čudno da su učesnici konferencije u potpunosti “upoznati“ kako će se ponašati Klub DNS.

U najmanju ruku čudno, i bez obzira na namjere, moraju znati da GO DNS Prijedor, pa tako i Klub kao najvidljiviji dio te politike, imaju jasne stavove po svakom pitanju i znaće ih sami reći. Ne treba im portparol, a ponajmanje u Klubu SNSD-a. Skupština Grada je mjesto gdje će se sve pokazati. I do sada je Klub DNS-a djelovao argumentima, a Skupštinska većina mišićima, kako to vole reći.

Nevjerovatno je da za samo nekoliko mjeseci Skupštinska većina na čelu sa SNSD-om, mijenja predsjednika Skupštine Grada, a razlog tome je potpuno jasan, da nisu zadovoljni tempom ostvarivanje svoje politike.

A šta je rezultat te politike?

Čitav niz nezakonitih odluka u cilju ostvarivanja kadrovske politike i dovođenje podobnih kadrova. Rezultat te politike je već vidljiv u tim preduzećima i ustanovama.

Logika je, nema veze što je nezakonito, postupak će trajati, a mi ćemo svoju politiku do tada ostvariti.

I još jednom JAVNOST MORA ZNATI, da DNS-ova politika nije od danas do sutra, i da nećemo nasjedati na ovakav vid politikanstva.

Na kraju krajeva, gradonačelnik nije ni predložio tu tačku dnevnog reda, niti je član Komisije za propise glasao iz DNS-a za uvrštavanje tačke.

A kako će se Klub odbornika opredijeliti to je stvar politike DNS-a. I pokušaj bacanja određenih pitanja u dvorište DNS-a bi mogao biti bumerang za one koji se tako ponašaju.

Bolje bi bilo da se zapitaju zašto nisu u stanju da kompletiraju Inicijativu za osnivanje opštine Omarska, i zašto im Ministarstvo vraća na dopunu.

Toliko o namjerama i pokušaju obmane javnosti, što im je u posljednje vrijeme svojstveno.


GO DNS Prijedor

 

 


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.