Izdvajamo

U Prijedoru je i prošle godine nastavljen negativan prirodni priraštaj. Broj umrlih i dalje je, uprkos pronatalitetnoj politici Grada, mnogo veći od broja rođenih.

U prošloj godini bilo je i manje vjenčanih, ali i jedan broj zahtjeva za promjenom ili imena ili prezimena.

Mensur Islamović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu kaže da su u prošloj godini po redovnim upisima rođene 692 bebe, sklopljeno je 426 brakova, a umrla je 1.201 osoba.

– Kada to poredimo sa 2018. godinom, nažalost manje su rođene 42 bebe, manje je sklopljeno 46 brakova i umrle su manje 104 osobe. Kad je riječ o naknadnim upisima u matične knjige. u 2019. godini naknadno je upisano 292 rođenih beba, vjenčanih 190 i umrlih 376 lica.

Ukupan broj upisa u 2019. godini je rođenih 984, vjenčanih 616 i umrlih 1.577 – kaže Islamović.

Negativan priraštaj pokušava se riješiti određenim mjerama pronatalitetne politike. Islamović ističe povećane naknade za svako rođeno dijete, s 200 na 400 maraka, stipendiranje, jednokratne novčane pomoći, ali i olakšice kod vraćanja stambenih kredita.

Za sve to, izdvojena su i određena novčana sredstva iz gradskog budžeta. Tu je i poseban grant za vantjesnu oplodnju u iznosu od 55.000 maraka.

Po Zakonu o ličnom imenu i u Prijedoru je bilo zahtijeva za promjenom ili imena ili prezimena. I to 35. Uglavnom riječ je o zahtijevima lične prirode, naročito kod ljudi koji žive u inostranstvu, gdje se njihovo ime prije promjene teško izgovaralo.

Do izvoda iz matične knjige rođenih ili ostalih potrebnih dokumenata može se doći za kratko vrijeme, za najviše dan ili dva.

Tu je i virtuelni matičar i činjenica da građani iz inostranstva, nakon intervencije odbornika, izvode iz matične knjige plaćaju kao i oni koji žive u Prijedoru, po pet maraka.

KV

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać