Izdvajamo

Nezaposleni, registrovani na birou za zapošljavanje od prvog januara ove godine zdravstveno će biti osigurani preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a. I to po nekoliko osnova. Preregistracija traje do 29. februara i Dalibor Pavlović, rukovodilac prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, ističe da nema potrebe za gužvama koje se ovih januarskih dana mogu vidjeti u ovoj Filijali.

– Vremena ima dovoljno tako da panici nema mjesta. Svi zaposleni u Fondu novim osiguranicima stoje na raspolganju – ističe Pavlović.

U prijedorskoj Filijali očekuje se oko 17.500 osiguranika koji će biti zdravstveno osigurani po nekoliko osnova.

– Svaki osiguranik imaće svoje osiguranje. Znači, ne više preko nosioca osiguranja. Tako će biti osigurano i svako dijete – kaže Pavlović i ističe da je Zavod za zapošljavanje s prvim januarom odjavio sve nezaposlene sa zdravstvenog osiguranja.

Automatski su prijavljeni kao osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

– Zato nema potrebe da dolaze do kraja februara kako bi ovjerili zdravstvene knjižice, ali moraju doći kako bi se preregistrovali – kaže Pavlović.

Novine u zdravstvenom osiguranju nezaposlenih za cilj imaju smanjenje zloupotreba u ovom sistemu, tačnu evidenciju onih kojim zdravstveno osiguranje treba a na koncu bi trebale donijeti i određene uštede. Ovo posljednje omogućilo bi bolji pristup liječenju teških bolesti, nabavku novih lijekova, ali i mogućnost da se zahtijevnije operacije izvode ovdje u RS, a ne recimo negdje u inostranstvu.

– Mora se znati ko je na birou zbog posla, a ko zbog zdravstvenog osiguranja. Bilo je primjera da su pojedini radili u inostranstvu, a koristili osiguranje po osnovu biroa i nezaposlenosti – kaže Pavlović i naglašava da s ovim novinama to više neće biti moguće jer će se zdravstvena knjižica ovjeravati lično uz ličnu kartu koja će se davati na uvid.


infoprijedor.ba

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.