Izdvajamo

Policijska uprava Prijedor povodom novogodišnjih i božićnih praznika na operativnom području realizuje više akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova. U vremenskom periodu od 04.01. do 12.01.2020. godine, vrši se kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja propisane brzine kretanja pomoću radarskog sistema „“Gatso“ tzv.“presretač“ a do sada su direktnom kontrolom sankcionisana 52 vozača.

Na području ove Uprave od 04.12.2019. do 14.01.2020. godine, vrši se kontrola učesnika u saobraćaju, automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine pomoću „Dual“ radarskog sistema odnosno bez zaustavljanja od strane policijskih službenika.

Takođe u vremenskom periodu od 01.01. do 05.01.2020. godine, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova. Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača, 57 vozača isključeno je iz saobraćaja dok je prema šest vozača primjenjena mjera zadržavanja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova. Izrečene su 22 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 28 mjeseci.

Na području Policijske uprave u periodu od 01.01. do 08.01.2020. godine i pored provođenja planskih pojačanih mjera i aktivnosti evidentirane su ukupno 24 saobraćajne nezgode u kojima su dva lica smrtno stradala.

Policijska uprava Prijedor nastaviće sa provođenjem planskih aktivnosti u cilju stabilizacije stanja bezbjednosti saobraćaja te apelujemo na sve učesnike da poštuju saobraćajna pravila i propise, vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

PU Prijedor


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.