Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas Drugu balkansku izložbu sitnih životinja koja je okupila oko stotinu izlagača iz desetak zemalja sa oko 2.000 eksponata.

"Ja sa zadovoljstvom konstatujem da je grad Prijedor u ovom dijelu svijeta danas centar predstavljanja ovih malih lijepih bića koje svi volimo", rekao je Đaković na otvaranju ove izložbe.

On je naveo da Prijedor ima dugu tradiciju u uzgoju i zaštiti sitnih životinja i da ovdašnje Udruženje "Golub" ove godine obilježeva četiri decenije postojanja.

"Evo sportska dvorana je egzotično pretvorena u jedno mjesto gdje imamo zaista jako puno eksponata i jako puno je naših mladih sugrađana koji takođe vole životinje", naveo je Đaković i dodao da će grad i dalje davati podršku ovom udruženju koje se bavi ne samo uzgojem i zaštitom, nego i spasavaju od daljeg uništavanja neke vrste koje su ugrožene i kojima prijeti nestanak.

Predsjednik prijedorskog Udruženja "Golub" Mladen Goronjić rekao je da je ovo ujedno 16. republička i jubilarna 40. međugradska izložba, a da su događaj uveličali izlagači iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, NJemačke, Švajcarske i Slovačke.

"Preovladavaju golubovi, živina, nešto malo kunića i jako dobar broj egzotičnih ptica", rekao je Goronjić.

Izlagač iz opštine Pećinci u Srbiji Igor Stevanović rekao je da se ovim hobijem bavi 25 godina i da su izložbe prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje s novim ljudima koji se bave srodnim oblastima, druženje s uzgajivačima iz drugih sredina.

"Prvi put sam u Prijedoru. Izuzetno su dobri organizatori i domaćini. Moram da pohvalim jednu stvar koju sam primijetio ovdje, a nisam na drugim izložbama, a to je da je akcenat stavljen na predškolsku i školsku djecu, da ona budu upoznata sa nekim živim svijetom oko sebe", istakao je Stevanović.

Udruženje "Golub" Prijedor je domaćin i organizator manifestacije, Grad Prijedor je generalni pokrovitelj, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske je pokrovitelj, a izložba se održava u Sportskoj dvorani "Mladost" Prijedor do nedjelje u 13.00 časova.

Cijena ulaznica je 3 KM za odrasle i 1 KM za djecu, a učenici nižih razreda više osnovnih škola posjetili su danas izložbu organizovano sa svojim učiteljima.


prijedorgrad.org

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.