Izdvajamo

Hitna transplantacija bubrega neophodna je za spas života Saudine Behremović (38) iz Sanskog Mosta, a kako bi u Francuskoj bio urađen operativni zahvat, neophodno je prikupiti 60.000 eura.

Ona je majka maloljetne kćerke, a prije dvije godine dijagnosticirano joj je teško oboljenje bubrega i od tada svaki drugi dan putuje na tretman hemodijalize u tridesetak kilometara udaljenu Opštu bolnicu u Prijedoru.

Međutim, liječnici su ustanovili kako je situacija s njenim bubrezima sve teža i da je transplantacija za nju jedini spas.

"Život vam se promijeni u trenutku. Sada se svi poslovi i planovi prilagođavaju od jednog do drugog odlaska na dijalizu i život se odvija u sjenci bolesti", kaže Saudina.

Nada u bolje sutra pojavila se zahvaljujući nevladinoj humanitarnoj organizaciji "Otvorena mreža", koja pomaže projekte liječenja građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu.

Saudinina majka Sabina Smaka ponudila se kao donor bubrega za svoju kćerku, a preko "Otvorene mreže" organizovana je humanitarna akcija kako bi se prikupila neophodna sredstva za operaciju.

Zahvat bi trebalo da bude obavljen u poznatom kliničkom centru koji se nalazi u francuskom gradu Grenoblu, gdje je Saudina već putovala i uradila preliminarne zdravstvene preglede. Kako bi operacija što prije bila obavljena, neophodno je prikupiti potrebna novčana sredstva u što kraćem roku, pa je u proteklom periodu za pomoć Saudini organizovan niz humanitarnih akcija.

Prikupljen je dio sredstava, ali ne i cjelokupan iznos koji je potreban. Inače, "Otvorena mreža", na čijem se čelu nalazi Almir Ćehajić Batko, poznati glumac i voditelj, osnovana je prije deset godina.

Svoje aktivnosti prezentira kroz otvoreni program pod nazivom "Udri muški", koji se emitira na više radijskih i televizijskih stanica. Svi koji žele pomoći u liječenju, novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun otvoren kod BBI banke: 1414781310052972 na ime Saudina Behremović.

(Nezavisne)

 

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...