Izdvajamo

Zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske Zoran Tubin izjavio je danas na sjednici kako mu je čast što je član SDS-a koji je stvorio Republiku Srpsku te da su u periodu 1992.-1995. vodili, kako je rekao, slobodarski rat. Zločine u Prijedoru nad Bošnjacima poredio je sa stradanjem vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni.
Izjavio je to tokom razmatranja Izvještaja o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Ovoj tački ne prisustvuju svi zastupnici, a među njima su i predstavnici Bošnjaka iz kluba Zajedno za BiH.
Tubin je kazao kako nije uredu što su izašli naglasivši da primaju platu od “srpskog poreza građana RS-a”.

“Sud za ratne zločine čini sve da pogazi sve što smo radili ’92.-’95., a svi znaju da smo mi vodili slobodarski rat”, rekao je Tubin ponosno.

Potom je zatražio pomoć za sve optuženike VRS-a iz Prijedora protiv kojih se vodi postupak na Sudu BiH ili odlaze u svojstvu svjedoka, rušeći kredibilitet državnih pravosudnih institucija govoreći da se Srbi optužuju na osnovu izjava dva svjedoka.

Pokolj nevinog civilnog stanovništva i djece u Prijedoru poredio je s Tuzlanskom kolonom i stradanjima Srba u opkoljenom Sarajevu, iako je sudski dokazano i presuđeno da su Sarajevo opkolili upravo pripadnici Vojske Republike Srpske.

“Žao mi je što se u Prijedoru spominju tolika djeca i uvijek sam spreman da se izvinim porodicama koje su izgubile tu djecu, s bilo koje strane. Ali šta je s Tuzlanskom kolonom i Sarajevom, koliko naše nejači je poginulo. Više od 2.000 žena i djece u Sarajevu je stradalo. Prije rata je tu živjelo 159.000 Srba, a danas samo 4.000. U Prijedor se vratilo više od 40 posto stanovnika i to mi je drago”, rekao je Tubin.

Priključio se i Dragoslav Kabić (SNSD) koji je rekao da je tačno da su u Prijedoru bile određene radnje koje su prouzrokovale presude Haškog tribunala i drugih sudova, ali da ima presuda koje nisu realne.

“Ja sam iz Prijedora. Bio sam mladi vojnik i ponosan sam što smo štitili sve građane. Bilo je slučajeva koji su zloupotrebljavajući srpski narod i RS radili zločine i ograđujem se od toga. Ali danas imam neke manifestacije koje tu održavaju, a nisu pravno utemeljene. Ne provode ih građani, nego neke nevladine organizacije iz inozemstva koje imaju za cilj destabilizaciju RS. To nema veze s pravom istinom”, rekao je Kabić.

Podsjetimo, presudama Haškog tribunala dokazano je da se u Prijedoru dogodio drugi najveći masakr nakon genocida u Srebrenici te da je ubijeno 3.176 građana Prijedora, većinom Bošnjaka i Hrvata. Među njima je 258 žena te 102 djece. Protjerano je više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata. Za zločine je do sada osuđeno više od 13 osoba, a neki postupci su još u toku.

Poslanici SDS-a i SNSD-a očito su zaboravili da je 31. maja 1992. godine nesrpsko stanovništvo “obilježeno” bijelim trakama i bijelim čaršafima na kućama, što je olakšalo njihovo privođenje, mučenje, zarobljavanje i ubijanje.

 

Klix.ba


Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!