Izdvajamo

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC), forumZFD BiH i Centar za mlade KVART Prijedor organizuju

prezentaciju
Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995.

Prezentacija će biti održana u srijedu, 23. oktobra, od 12:00 sati, u Hotelu Prijedor (Srpskih Velikana 14, Prijedor).

Prezentaciju će voditi Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, a nakon toga će se obratiti Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira, Branko Ćulibrk iz Kvarta i Soraja Zagić, forumZFD.

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Prijedoru je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini. Nakon održanih prezentacija u Bijeljini, Tuzli i Brčkom nastavljaju se prezentacije po Bosni i Hercegovini. Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH.
Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava
dobijenom iz baze podataka IDC-a.
Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“.
Radujemo se vašem učešću i razgovoru nakon prezentacije.


... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...