Izdvajamo

Dom zdravlja Prijedor kontinuirano ulaže u prostor, kadar i opremu, a u ovoj godini u opremanje je uložio gotovo pola miliona KM vlastitih sredstava, rekla je danas direktor ove zdravstvene ustanove Slavica Popović.

“To nisu kreditna zaduženja niti donacije. To su sredstva koja smo mi u Domu zdravlja obezbijedili sami racionalnom i domaćinskom politikom poslovanja i raspolaganja onim što ugovaramo sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i što uspijevamo zaraditi svojim prihodima”, rekla je Popovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je pojasnila da je riječ o nabavci dva sanitetska vozila od 196.560 KM, dvije stomatološke stolice od 59.950 KM, stomatološke opreme od 51.161 KM, kombi vozila od 39.990 KM, ultrazvučnog aparata od 45.045 KM, prenosnog ultrazvučnog aparata id 29.952 KM, hematološkog analizatora od 30.642 KM, kolposkopa od 8.190 KM, centrifuge za laboratoriju od 4.597 KM i mikroskopa koji je koštao 1.404 KM.

 

“Obezbijedili smo uspješno poslovanje i plate po najvišim koeficijentima u skladu sa Zakonom, kao i redovnost plata mjesec za mjesec. Nemamo nijednu KM duga za poreze i doprinose, a sve naše obaveze su u valuti i postoje sredstva kojima se izmiruju”, navela je Popovićeva.

Popovićeva je podsjetila da prijedorski Dom zdravlja ima 36 timova porodične medicine, a da je 28 ugovoreno sa Fondom, zatim 16 timova hitne pomoći, a da je ugovoreno osam, zatim 12 stomatologa, a da je ugovoreno 6,5.

“Mi imamo više timova nego što predviđaju standardi i normativi i to smo svjesno uradili kako bismo obezbijedili što kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu”, dodala je Popovićeva.

Prema njenim riječima, tri pedijatra rade, a jedan po ugovoru o djelu, dok su tri na specijalizaciji, a pokrivaju 2.900 djece.

 

 Ona je navela i da dva mlada ginekologa imaju 11.000 registrovanih pacijentkinja, da rade tri specijalista urgentne medicine rade, dva su na specijalizaciji, a jedna nova specijalizacija iz ove oblasti planirana je za iduću godinu.

“Mi nemamo prekvalifikanata među ljekarima, medicina to, srećom, ne poznaje. Što se tiče tehničara, od 72 – četiri su prekvalifikovana i to u Srednjoj medicinskoj školi u Prijedoru, sa obavljenim stažom u prijedorskoj bolnici i sa stručnim ispitima unutar našeg Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”, istakla je Popovićeva.

Prijedorski Dom zdravlja ostvario je lani 8.853.535 KM prihoda, 8.007.114 KM rashoda i pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobitak od 846.217 KM.

 

prijedordanas.com

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.