Izdvajamo

Proizvode od meda na malom gradskom trgu u Prijedoru zamijenilo je voće i razne prerađevine od voća na novootvorenoj privredno-turističkoj manifestaciji " Dani voća".

Ova izložba plodova iz prijedorskih voćnjaka održava se po četvrti put, ali zbog loših vremenskih uslova za poljoprivrednu proizvodnju uopšte, u ponudi je manje voća, a više voćnih rakija i prerađevina od voća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je nakon posjete izlagačima rekao da grad godinama sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima u svim oblastima i da ima odgovarajuće podsticaje za sve vrste proizvodnje.
"Mi ih realizujemo svake godine u kombinaciji sa podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i sve to omogućava normalno funkcionisanje", rekao je Đaković.
Šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora Tatjana Marić potvrdila je da su uprkos nedovoljnom prinosu voća, ovu manifestaciju i ove godine uspjeli da organizuju Udruženje voćara Prijedor i ovdašnja Poljoprivredna zadruga "Kooperativa" da ne bi prekinuli tradiciju.
"Grad već 15 godina podstiče voćarsku proizvodnju sa oko 50.00 KM godišnje", navela je Marićeva.

Ona je istakla da se novac izdvaja za stare zasade, novu sadnju, organizacije događaja, stručna putovanja, posjete sajmovima, savjetovanjima, analizi zemljišta, a da je sada u toku i tender za početak izgradnje hladnjače za skladištenje voća, što je dugoročan projekat.
Na Malom trgu u Prijedoru svoje proizvode izlaže 15-ak voćara. Manifestacija će biti otvorena do kraja sedmice.


prijedorgrad.org/

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...