Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i rukovodilac MEG projekta u BiH Goran Štefatić u Prijedoru ozvaničili su danas završetak radova na izgradnji primarne kanalizacione mreže u dužini 3.137,94 metara u tri prigradske mjesne zajednice , a vrijednost projekta je 530.000 KM.

Štefatić je podsjetio da projekat opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja /MEG/ finansira Vlada Švajcarske, a realizuje UNDP.
"Grad Prijedor je u našem projektu od 2016. godine i samim tim u protekle tri godine je učestvovao u svim projektnim aktivnostima gdje je dokazivao i pokazivao način gdje može poboljšati svoj svakodnevni rad, rad svoje administracije i poboljšanje u radu vodovodnog preduzeća i kao kruna svega ovoga rezultiralo je dodjeljivanjem sredstava gradskoj upravi za izvođenje ovog projekta", rekao je Štefatić.
On je istakao da je UNDP prošle godine uradio analizu stanja i da se Prijedor uspio plasirati na drugo mjesto u ukupnom poretku od 18 opština i gradova koji učestvuju u MEG-u.
"Samim tim se kandidovao za redovan iznos granta plus bonus iznos granta od 160.000 švajcarskih franaka koje će se primijeniti u drugom projektu koji planiramo sa gradom, a radiće se o zamjeni vodovoda u nekim dijelovima grada", dodao je Štefatić.
Đaković je naveo da je riječ o projektu koji će trajati 12 godina i u kojem se svake godine ispunjavaju odgovarajući uslovi i sredstva na dva različita nivoa se dodjeljuju u skladu sa rezultatom.
"Mi od početka učestvujemo u najvišem nivou sredstava. Evo ove godine smo završili primarni kanalizacioni sistem za naselja Orlovača, Kalata i Čirkin Polje, gdje je grad uložio 270.000 KM, a UNDP 260.000 KM", rekao je Đaković.
On je podsjetio da uz ekološku ide i ekonomska komponenta gdje je grad uložio 60.000 KM, a UNDP 40.000 KM u nabavku mašina za pomoć preduzećima.
"Ove i iduće godine slijedi sanacija vodovoda u Gomjenici i, vjerovatno, Čirkin Polju, gdje će biti uloženo oko 900.000 KM, jer smo ove godine dobili dodatne finansijske bonuse zbog dobrih rezultata", istakao je Đaković.
Mještanin Orlovače Ranko Jakovljević rekao je da ova mjesna zajednica nikad do sada nije imala kanalizaciju i da je ovo prvi kolektor koji dobija, te da će na njega biti priključeno oko 300 domaćinstava.

 

prijedorgrad.org

"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović